Руски депутат предвеща газова криза в Европа през зимата

Иван Грачов: Решението за "Южен поток" е неизбежно

Руски депутат предвеща газова криза в Европа през зимата

Складираният досега от Украйна прироредн газ няма да може да гарантира доставките за Европа през идващата зима. Това коментира в интервю пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика в руската Държавна дума Иван Грачов.

"Ние сме наясно, че Украйна ще взема газ от хранилищата, тъй като металургията, химическата промишленост и битът не могат без това гориво. При всички случаи те ще използват от 1 до 2 милиарда кубически метра газ месечно. В хранилищата към момента има 12 милиарда, които Украйна безплатно успя да нагнети през последните месеци, но отсега е ясно, че към средата на есента половината от това количество ще бъде използвано, следователно ще останат 6 милиарда, които са абсолютно недостатъчни за зимния период и за осигуряването на чисто технологични причини на качествен транзит на руския газ към Европа, защото минималното количество за гарантиране на транзита е 9 милиарда кубически метра, но по-добре би било там да имат 18 милиарда, за да бъдат удовлетворявани всички европейски изисквания, в случай че зимата бъде сурова", обяснява Грачов.

Наесен ще се създаде на Европа огромен проблем, който ще засегне предимно онези страни, които замръзнаха по време на предишната криза, тъй като до 90 процента от своите нужди покриват чрез доставките от Русия. Сред тези страни е и България, подчертава депутатът.

Според него Украйна няма пари да си плаща доставките от Русия и защото "наказателната акция, която украинското ръководство провежда в източната част на страната, струва много пари и като прибавим кражбите и корупцията, виждаме, че никакви пари няма да останат за покриване на газовите дългове".

Според него реалистичен вариант за решаване на казуса е Русия и Европа да придобият по една трета от собствеността от газопреносната система на Украйна, срещу което да се оптишат част от дълговете за горивото.

"Ако Русия излезе открито с подобно предложение, в Украйна ще се надигне голям вой, че, видите ли, пак са налице някакви имперски амбиции, че Русия пак иска да завладее украинската собственост. Схемата дълг срещу собственост напълно отговаря на интересите и на Европа, и на Русия. Ако към тази система имаме три ключа, бъдещите спорове ще се решават много лесно, защото двама от собствениците винаги ще бъдат заинтересовани в безпроблемния транзит към Европа", коментира Грачов.

Той е убеден 90%, че въпреки проблемите сега проектът "Южен поток" ще се осъществи.

"Преди не бях особен привърженик на проекта "Южен поток", тъй като смятах, че ще е по-изгодно да се договорим с Украйна. Но тогава и през ум не ми минаваше, че в центъра на Европа могат да ни устроят нещо като Сомалия, че могат да раздробят Украйна на части по югославски сценарий. Сега след тези събития съм абсолютно убеден, че решението да се построи "Южен поток" е неизбежно и Европа също ще го подкрепи. Разбира се, ще трябва да бъдат отстранени онези проблеми и претенции при организирането на търговете, които бяха предявени към България. Убеден съм, че ще се разберем и ще продължим да строим този газопровод", допълва той.

Споделяне

Още от България