Руски депутат призна, че в Крим има руски войски

Висш руски депутат почти призна в интервю, че Москва е изпратила войски в украинската автономна Кримска република, за да я защитава от "въоръжена агресия" по време на референдума за отцепването на полуострова от Украйна и присъединяването му към Русия, предаде Ройтерс.

"Сега там се намират някои войскови части, които заемат позиции в случай на въоръжена агресия, на експанзия от Киев", поясни Леонид Слуцки в интервю за радио "Ехото на Москва". Той добави, че "това не е мащабна войскова операция" и че задачата на властите в Русия е "да не допуснат кръвопролитие", а също да защитят хората.

Изявлението на депутата видимо противоречи на твърденията на президента Владимир Путин и други висши руски служители, че въоръжените лица, установили контрол над редица обекти в Крим, са местни "сили за самоотбрана".

Слуцки не отговори директно на въпроса дали думите му означават, че в Крим е в ход неголяма операция на руската армия. Той обаче предположи, че има риск "бандитски формирования" да атакуват Източна Украйна и Крим. "Такова нахлуване, особено в дните на референдума и веднага след него, е много вероятно", продължи руският депутат.

Президентът Путин получи разрешение от лоялния си парламент да изпрати въоръжени сили в Украйна, ако сметне, че това е необходимо за защита на руските граждани и рускоезичното население там, но Кремъл твърди, че той все още не е издал такава заповед, отбелязва Ройтерс.

Слуцки е шеф на комисията на Думата за връзки с руснаците в чужбина. "Война няма да има", каза той в интервюто, но даде да се разбере, че защитата на хората е по-важна от спазването на законите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?