Руски депутати искат Горбачов да бъде разследван заради разпадането на СССР

Петима руски депутати поискаха съдебно разследване срещу бившия съветски президент Михаил Горбачов заради разпадането през 1991 г. на Съветския съюз и отговорността, която според тях той носи за сегашната криза в Украйна, съобщи Франс прес.

"Всички смъртни случаи в Киев лежат на съвестта на онези, които бяха в Кремъл през 1991 г. и които разрушиха тази велика страна", заяви депутатът националист Михаил Дегтярьов, имайки предвид загиналите при протестите в Украйна през зимата.

 

Дегтярьов е един от депутатите, подписали парламентарно искане към правосъдието да разследва Горбачов. Останалите участници в инициативата са двама депутати от партията на
президента Владимир Путин "Единна Русия" и двама от комунистическата партия.

 

В отговор 84-годишният Горбачов препоръча да бъде търсена отговорност на депутатите в съветския парламент, гласували за разпадането на Съветския съюз.

"Няма нужда от разследване: Думата (долната камара на руския парламента), която гласува за това решение, трябва да се качи на влака към Магадан", каза иронично Горбачов по радио "Ехото на Москва". Магадан е далечен източен регион на Русия, известен със затворническите лагери за противници на съветския режим.

Споделяне

Още от Свят