Руски депутати искат оставката на украински министър, задето нарекъл Путин "тъпак"

Висши руски парламентаристи призоваха Украйна да уволни външния си министър Андрий Дешчица, защото в събота, на съпроводен с насилие протест пред руското посолство в Киев, е използвал обиден израз, говорейки за Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Дешчица дойде пред дипломатическото представителство, където се бяха събрали демонстранти, разгневени от съобщението, че проруски сепаратисти са свалили военнотранспортен самолет край Луганск и 49 украински войници са загинали. Министърът направи опит да убеди протестиращите да не прибягват до насилие.

Той заяви пред тях, че Украйна трябва да спазва международните си задължения, включително да защитава правото на Русия да има посолство в Киев.

Тези думи не се харесаха на ядосаното множество. "Нима съм казал, че съм против вашия протест? Аз съм "за" вашия протест. Готов съм да бъда тук с вас и да кажа: "Русия, махни се от Украйна", заяви в своя защита Дешчица и добави: "Да, Путин е тъпак". Фразата бе подета от протестиращите.


Председателят на комисията по външна политика към руската Държавна дума Алексей Пушков написа в неделя в "Туитър", че украинският президент трябва да смени външния си министър, защото "той не може да се контролира". Освен това, в телевизионно интервю, Пушков предложи Москва да спре диалога с Киев и да прекрати доставките на газ. Леонид Калашников, заместник-председател на същата парламентарна комисия, каза пред радио "Ехото на Москва", че не може да си представи как някой, особено руски представител, би седнал да преговаря с човек като Дешчица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ИТАР-ТАСС цитира Константин Долгов, пълномощник по правата на човека към руското външно министерство, според когото проявата на украинския външен министър "за пореден път показва политическата култура, а по точно лисата на култура на хората, които са на власт в Киев".

Дешчица обясни пред радио "Ехото на Москва", че е използвал такъв език, за да удържи тълпата и да не допусне щурм на посолството, съобщи електронното издание Утро.ру. В този момент главното бе да удържа хората, каза украинският външен министър, коментирайки разговора си с хората, обсадили посолството.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?