Руски дипломат: САЩ и Израел ще нападнат Иран до края на годината

САЩ и Израел ще нападнат Иран до края на годината, заяви високопоставен дипломат от руското външно министерство, цитиран от в. "Комерсант".

"Инвазията ще бъде предприета до края на тази година. Израелците шантажират американския президент Барак Обама...да подкрепи войната, като в противен случай го заплашват, че ще остане без подкрепата на влиятелното еврейско лоби", казал източникът пред изданието, цитирано от БГНЕС.

В понеделник държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха в Ню Йорк и тя го помолила да информира иранските власти, че преговорите с шестте западни страни, планирани за април, са последната възможност за Техеран да избегне войната.

До момента страните не са се договорили за датата и мястото на преговорите. Според източникът Русия вече има план за действие в случай на нападение срещу Иран. Става въпрос за програма, създадена от междуведомствена комисия за защитата на руските граждани.

САЩ и някои западни страни подозират Иран, че разработва ядрено оръжие под прикритието на ядрената си програма. Техеран отрича всички обвинения и твърди, че се стреми единствено да задоволи нарастващата нужда от електроенергия в страната.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?