mediapool.bg Ти си това, което четеш

Руски доставки за газовия хъб ще се обсъждат в София

"Южен поток" е в историята на газоразпределителния център "Балкан", заяви Борисов
14:05 | 13 януари 2016 | 15 коментара

Възможностите за доставка на руско синьо гориво за бъдещ газоразпределителен център в България ще бъдат обсъждани по време на насроченото за 27 и 28 януари в София заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която не се е събирала в последните пет години. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в отговор на въпрос за статута на проекта за газопровода "Южен поток" в рамките на парламентарния блиц контрол в сряда.

"Южен поток“ като такъв е в историята на газовия разпределител "Балкан“, каза премиерът и обясни, че целта на правителството е да превърне проекта за газов хъб край Варна в приоритет на Европейската комисия, заедно с газовите връзки на страната ни със съседните държави, на които също се разчита да захранват газоразпределителния център. по-късно външният министър Даниел Митов коментира, че "Южен поток" няма как да се състои и също обяви, че проектът вече си е отишъл в историята.

Идеята за "газово хъбче" се лансира усърдно от Борисов от началото на 2015 г. и през ноември правителството успя да убеди Европейската комисия да се включи в разработването на търговска концепция, бизнес и финансов план за създаването на такъв център в България. Страната ни разчита и да получи безвъзмездно еврофинансиране за проекта с мотива, че така се повишава сигурността на енергийните доставки както у нас, така и в Европа. Анализът на проекта се очаква да е готов през пролетта и през май 2016 г. в София да се състои инвеститорска конференция, на която да бъдат покани потенциални кандидати да участват в проекта за строежа на газоразпределителния център и за изграждане на вътрешни транзитни мрежи и връзки към съседните държави.

"За газовия разпределител има интерес на световни компании да участват", каза сега Бойко Борисов. По думите му по газовия хъб "има много напредък, но нищо няма да кажа повече, защото сме обърнали нещата заедно с ЕК, когато станем готови да предложим на заинтересованите страни този проект". "Лично съм оптимист за него“, посочи още министър-председателят.

Той допълни, че като част от подготовката на строежа на газовия хъб "ние подменяме компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите". "Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси", допълни премиерът. Той отново посочи пред депутатите, че се надява газовият център да се захранва от различни източници, сред които азерски и туркменски газ, както и съответно руски газ през Черно море.

За "Южен поток" той посочи, че "там има голям проблем, че през турската част на Черно море няма да получат (руската "Газпром" – б.ред.) разрешение да преминат", явно имайки предвид влошените отношения между Москва и Анкара.

Независимият депутат Велизар Енчев, който повдигна въпроса за "Южен поток"  заяви в реплика, че е изненадан от отговора на премиера и че забелязал негативизъм към проекта от негова страна. Премиерът му отговори, че "паметта на всички е достатъчно голяма да си спомнят как биваха отписвани и как бяха реализирани тези проекти". "Всеки един от тях има положителни характеристики, които нямаше как да бъдат продължени. Нима не си спомняте, самият Орешарски каза, че спира "Южен поток“, посочи Борисов.

Той попита какъв негативизъм има, като от руска страна са казали, че "Южен поток“ е умрял и става "Турски“. Относно коментар на Енчев не може да започен да се говори за "български поток", Борисов каза: "Точно за "Български поток“ говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100 % български тръбите". "То е именно "Български поток“, ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си третия (енергиен) пакет със санкциите на ЕК“, заяви още премиерът.

По-рано през деня от правителствената пресслужба съобщиха, че след петгодишно прекъсване българо-руската комисия ще се събере у нас и ще бъде председателствана от министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

"Българската страна ще обсъди с руските си партньори въпроса за реализация на концепцията за газов разпределителен център на територията на България при спазване на европейското законодателство. Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център", пише в съобщението.  "България продължава да бъде основен маршрут за газови доставки за Турция, Гърция и Република Македония. В рамките на сесията от българска страна ще бъде заявена заинтересованост от укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при взаимно изгодни условия", допълват от Министерския съвет.

На предстоящото заседание се предвижда да бъдат разгледани въпроси и от областта на ядрената енергетика и по-специално изпълнението на програмата за удължаване живота на АЕЦ "Козлодуй", както и петролните доставки, търговията, енергетиката, туризма, селското стопанство, информационните технологии и др.

Акцент от разговорите ще са и възможностите за увеличаване на търговията между двете страни, която бележи спад през миналата година. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36.2%, като износът е намалял с 35.8%, а вносът – с 36.3 на сто.

Още по темата
Още от Бизнес