Руски експерт: Да се провери качеството на ядреното гориво за България

Руски експерт: Да се провери качеството на ядреното гориво за България

За внимателна проверка на твърденията на българския ядрен физик и бивш служител на АЕЦ “Козлодуй“ Георги Котев, че чрез схема от посредници свежото ядрено гориво за централата не отговаря на договорените изисквания и вероятно се подменя като средствата от това се източват в различни дружества, призова руският финансов анализатор и експерт Андрей Сотник. В статия, публикувана в руското издание Свободанюз, той коментира изявленията на Котев от юли 2008 г., които бяха отхвърлени като несъстоятелни от АЕЦ “Козлодуй“ и от тогавашните български власти.

Котев алармира за случая и Европейската комисия и, след като не му обърнаха внимание, предприе гладна стачка пред централата ѝ в Брюксел, но бе помолен от полицията да избере друго място за изразяване на гражданската си позиция.

Като специалист, изучаващ "ненормални" финансови операции, мога кратко да коментирам само някои аспекти, свързани с изявленията на Георги Котев. Напомням, че той, след като предварително напусна България, публикува в интернет обвинения по адрес на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и доставящата ураново гориво руска компания "ТВЕЛ" (дъщерно предприятие на държавната корпорация "Росатом"), за недобросъвестен бизнес.

Г-н Котев обаче изглежда не е знаел, че към руската търговия с ядрено гориво за атомни електростанции могат да имат отношение няколко компании, при това някои от тях – със сходни наименования.

Най-известна от средата на 90-те години е РАО "ТВЕЛ", след това ОАО "ТВЕЛ", корпорация "ТВЕЛ" (всички със 100% държавно участие). В състава на тази структура (според различни източници) влизат: "Машиностроителен завод" (град Електростал), "Новосибирски завод за химически концентрати", "Московски завод за полиметали", "Чепецки механически завод" (град Воткинск, Удмуртия) и много други предприятия, в това число намиращи се в страни от ОНД, както и швейцарско-американски, имащи отношение към бившия министър на атомната енергетика Евгений Адамов. Именно на този "ТВЕЛ" се падат около 17% от световния пазар на гориво за АЕЦ. Такава е официалната версия.

Ако се съди по някои публикации, промъкнали се в медиите, паралелно с държавния "ТВЕЛ" е съществувал още един концерн "ТВЕЛ", който фактически е дублирал икономическите функции на държавното предприятие. С негова помощ между производители на ядрено гориво, доставчици на суровини и други заводи е била създадена мрежа от посредници, източващи значителна част от приходите в отрасъла.

Струва си освен това да се поинтересуваме от непрозрачните операции със задължения на клиенти (включително чуждестранни) на руските предприятия от атомния отрасъл. Например, задълженията на потребители на електроенергия към нейните производители – атомни електростанции; на атомни електростанции към производителите от "ТВЕЛ"... Ако се проучат тези операции, ще бъде открита трета много любопитна структура – "Интек А". Тази компания монополно е оперирала с полиците на "ТВЕЛ". Може би затова повечето разплащания на АЕЦ "Козлодуй" с европейски потребители на електроенергия се осъществяват чрез офшорни територии?

Впрочем, съществуваше е и още един "ТВЕЛ" като подразделение на "Техснабекспорт". Но като обем на дейността той беше твърде малък.

Тъй като държавната "ТВЕЛ" досега не е дала разбираем и еднозначен отговор на въпроса как е взаимодействала с всички споменати структури, мога да предположа, че претенциите на г-н Котев могат да се отнасят за всяка от тези четири фирми. Към коя именно - е предмет на отделно разследване.

По-нататък. Както вече знаем, ръководството на АЕЦ в Козлодуй категорично отхвърли обвиненията на Котев. Тогавашният шеф на централата Иван Генов даде пресконференция на 17 юли 2008 година, на която заяви: "Горивото се доставя от Новосибирския завод (Новосибирски завод за химически концентрати).

Този завод е построен през 1949 година за производство на ядрено гориво, което било използвано в 13 военно-промишлени реактори, разположени в Челябинск-65, Томск-7 и Красноярск-26. От определен момент нататък заводът започва да използва за производство на топлоотделителните елементи за зареждането на реакторите различни типове горивни таблетки, доставяни от ... Казахстан. Дали казахстанските таблетки са годни за употреба в българската АЕЦ или не – не е наш въпрос.

Ние обаче можем да кажем, че за голямо съжаление и в тази сфера на традиционно непрозрачния руски бизнес е напълно възможно да възникнат различен род проблеми. Работата е там, че досега в руско-казахстанския атомен бизнес доста голямо влияние имат редица бизнесмени, които отдавна и устойчиво внесоха "криминална струя" в друга бизнес-сфера (руско-казахстанския алуминиев бизнес). Досега руските власти не са предприели нищо видимо, което да позволи на световната общественост да направи еднозначен извод за това, че реалната борба с международната полукриминална мрежа от бизнесмени в тези сфери е поне започнала

Тъй като нито държавният концерн, нито “Росатом“ досега не са дали ясни и еднозначни доказателства за реална борба с мръсните финансови операции през офшорни територии, мога да допусна, че този бизнес досега може да служи като източник за лично обогатяване на редица високопоставени руснаци.

Тъй че всичко, което от финансова гледна точка може да има отношение към доклада на Георги Котев, се нуждае от внимателна проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес