Руски фирми искат да строят заводи в България за достъп до европазара

Вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата: Към съвременния трактор трябва да се отнасяме като към космически кораб

Владимир Падалко, сн.БГНЕС

Руски компании искат да строят заводи в България, за да навлязат на европейския пазар. Това става ясно от интервю на Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия пред БГНЕС.

В София се проведе Българо - руски инвестиционен форум в четвъртък, в който участваха над 100 представители на българския и руския бизнес.

В момента се решава въпросът за пускането в експлоатация на съвместен завод за сглобяване на трактори в България, намиращ се на около 50 км от София, съобщава Падалко. По думите му това е голямо предприятие, в което и руската, и българската страна в някаква степен рискуват, защото ще вложат пари.

"Руснаците ще доставят комплектните части, ще ги сертифицират според българското законодателство, а с излизането на европейския пазар ще са необходими още повече пари. Независимо от всичко, което се говори, че тракторите са примитивни машини, това днес не е така – става дума за високотехнологичен продукт. Към съвременния трактор трябва да се отнасяме като към космически кораб", казва  Падалко.

Той посочва, че друга руска компания води преговори за производство на трисалови ремаркета, които могат да издържат всякакво натоварване.

Според Падалко на руския пазар не е нужно да се рекламира нещо, което и без това носим в гените си. "Българският бизнес трябва само да се запознае с възможностите за работа в Русия и да има информация за пазарните ниши", посочва вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата на Русия.

Kъм днешна дата Русия се намира на трета позици сред търговските партньори на България.

През първото полугодие на 2017 г. износът на България за Русия бележи ръст от близо 10% и възлиза на 324.5 млн. долара, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума. За същия период двустранният ни стокообмен с Русия се е увеличил с 35.4% и възлиза на 1.8 млрд. долара. Търговското ни салдо с Русия е отрицателно от години.

"Нашият потенциал е огромен. Дори и с оглед на контрасанкциите, въведени от Русия спрямо някои стоки, имаме големи възможности за съвместна работа. Това, което трябва да се направи, е единствено да се подкрепи желанието на бизнеса с правителствени гаранции, че властите няма да му обърнат гръб", казва Владимир Падалко.

Според него фирмите, които искат да произвеждат, се нуждаят от подкрепа. "Те се нуждаят на първо място от това държавата да не променя правилата на играта. На второ държавата да дава възможност и да осигурява дори и минимален пазар за продажба на съответната продукция. Държавата трябва да има някаква отговорност за пазара, където ще се продава съответната продукция", казва Падалко.

Според него също така е много важен и въпроса с осигуряването на финансирането, което да не е обременително за бизнеса. "Не може държавата да разполага с пари и да кредитира бизнеса при високи лихви. Това не е правилно. По тази причина бихме желали достъпът до кредити да бъде разумен, за да може и бизнесът да знае как да връща тези заеми. Ако тези три неща се осъществят, тогава ще има резултати", заявява Падалко.

Неотдавна държавната Българска банка за развитие заяви, че обмисля фонд, с който да подпомага чужди инвеститори в България.

"В Русия в момента има 6 милиона юридически лица, т.е. 6 милиона предприемачи. С внос-износ се занимават много малък брой – 12 000 устойчиви, добри и сериозни, които работят всеки ден. Разполагаме с достатъчно голям брой инструменти, с помощта на които може да се излезе на руския пазар, включително и Българо-руската търговско-промишлена палата. Имаме много инструменти, а предприемачите не знаят как да се възползват от тях", казва Падалко.

По думите му стоките, които България традиционно произвежда, имат достъп до руския пазар в момента.

"Само трябва да ги знаеш, трябва да работиш в този сектор и задължително да се опираш на партньорите в Русия. Ако някой ви каже, че ще дойде сам в Русия и ще работи там, това не е истина. Също както и руснак не може да дойде в България и да работи сам тук, защото е достатъчно успял или богат. Без стратегически партньор бизнесът няма да се получи", посочи Падалко.

Според него първото условие за успешен бизнес е да разполагаш с информация, второто – със стратегически партньор, а третото е иновацията. "Не трябва да стъпваш на пазара на друга страна, ако нямаш продукт, в който да има нещо специфично", препоръчва Падалко.  

Споделяне

Още от Бизнес