Руски физик осъден на 14 години затвор за шпионаж в полза на Китай

Руски физик, обвинен за шпионаж в полза на Китай, бе осъден на 14 години затвор от съд в Сибир.

През 2003 г. Валентин Данилов бе оправдан по обвинението, че е предавал космически тайни на Китай, но решението бе обжалвано.

53-годишният Данилов винаги е поддържал, че информацията, която е предавал на Китай, винаги е била публично достъпна.

Той е един от няколкото руски академици и журналисти, преследвани за шпионаж от Федералната служба за сигурност.

Данилов, който е професор в Техническия университет в Красноярск, е арестуван за пръв път през 2001 г.

Той изкара 19 месеца в затвора преди да бъде оневинен от съда през декември 2003 г., но решението бе отхвърлено от по-висша инстанция.

В сряда Красноярският областен съд осъди Данилов за държавна измяна и измама.

Елена Евменова, адвокат на Данилов, заяви, че присъдата ще бъде обжалвана пред Върховния съд на Русия.

Според версията на прокуратурата, ученият е предал на китайската страна материали, свързани със системата на защита на руските космически апарати от слънчевото лъчение.

Съдът е потвърдил, че документите, предадени от Данаилов на Китайската експортна компания за стругарско машиностроене и Китайската Академия за космически технологии, са съдържали държавна тайна.

Данаилов е признат също за виновен в измама. По данни на прокуратурата, той е присвоил 466 хиляди рубли, принадлежащи на Красноярския държавен университет.

На 29 декември 2003 година колегия от съдебни заседатели на областния съд произнесе оправдателна присъда по всички точки на обвинението, обаче още през юни същата година Върховният съд отмени това решение и делото бе отправено обратно в съда за разглеждане.

На 5 ноември 2004 година заседателите признаха физикът за виновен в предаване на китайската страна на сведения, представляващи държавна тайна, а също и в измама.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?