Руски флаг бе провесен на църквата в Солсбъри

Снимка: Spire FM

Неизвестни провесиха огромен руски флаг на строително скеле около църквата в английското градче Солсбъри. Флагът, опънат на северната страна на сградата, е стоял там по-малко от час след като бил забелязан в неделя при изгрев слънце и явно е поставен през нощта, съобщи радио Spire FM.

Депутатът Джон Глен, който е избран от района, нарече случилото се "тъп номер".

Случаят бе широко коментиран в социалните медии и се възприема като подигравка със зловещите събития от 4 март миналата година, когато бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралатичното вещество "Новичок" в Солсбъри. Провокацията става две седмици преди годишнината от опита за покушение срещу тях. И двамата в крайна сметка оцеляха, но жена от съседното градче Амсбъри, която се докоснала до останки от веществото, почина. Един от следователите, който оказа първа помощ на Скрипал, се разболя, а семейството му трябваше да напусне дома си.

"Как смее някакъв тъп глупак да се отнася с неуважение към нашия град. След всичко, през което мина този град, той няма нужда от това", възмути се парамедикът Лий Мартин, който публикува снимка с флага в Twitter. Мартин е забелязал рано сутринта флага с размери 7 на 10 метра да виси от скелето.

Той е бил махнат от там в 8.30 ч., съобщи пресслужбата на църквата. Полицията в Уилтшъл заяви, че проучва записи от камерите за видеонаблюдение и още е рано да се каже дали става дума за престъпление.

Църквата в Солсбъри се прочу покрай скандала с отравянето на Скрипал и дъщеря му. Британските разследващи посочиха за заподозрени за престъплението двама руски граждани, агенти на руското военно разузнаване, които обявиха, че са дошли в Солсбъри като туристи, за да разгледат местната църква.

Руските власти, които отричат да са отговорни за нападението срещу Скрипал, нееднократно се подиграха с британското разследване, отбелязва "Ню Йорк таймс". В месеците след идентифицирането на руските агенти случаят се оказа и обект на забавление в Русия. Наскоро руски производител на играчки пусна настолна игра "Нашите момчета в Солсъбри", в която играчите се състезават да местят фигури, наподобяващи обвинените за атаката агенти на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, и да пръскат от флакон изрисуван със зелен череп и кръстосани кости.

Създателят на играта Михаил Бобер каза, че бил раздразнен от новините в западните медии за престъплението.

Руският държавен чуждоезичен канал RT изпрати като празничен подарък на други информационни агенции шоколади с формата на църквата в Солсбъри.

Британският депутат консерватор Джон Глен написа в Туитър, че провесването на руския флаг на скелето около църквата е "глупав номер – подигравка със сериозни събития", случили се в Солбъри миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят