Руски газ ще стига до Италия по дъното на Черно море

Зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев и генералният управител на италианския концерн ЕНИ Паоло Скарони подписаха в Рим меморандум за строителството и експлоатацията на газопроводната система "Южен поток", която ще минава по дъното на Черно море и ще доставя синьо  гориво в Италия, съобщи в неделя Вести.ру.

Документът определя рамките на сътрудничеството между двете компании и подготовката на технико-икономическата обосновка на проекта. ПРавителствата на Русия и Италия обещаха да създадат максимално благоприятни условия за ефективната реализация на проекта, отбеляза РИА Новости.

Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" е 900 км, като максималната дълбочина, на която ще се разположат тръбите, е 2000 м.

Споразумението за стратегическото партньорство, в чиито рамки се подписа меморандумът, компаниите сключиха през ноември 2006 г. Тогава бе договорено удължаването на газопровода "Син поток", доставящ газ в Турция, чрез изграждането на паралелно съоръжение, което да прехвърля газови доставки в Италия. Стойността на проекта "Син поток-2" се оценява на 5 млрд. долара.

Газовият пазар в Италия е третият по големина в Еропа след британския и германския. Страната внася 86 на сто от необходимия ѝ газ. Основните доставчици са Русия и Алжир.

Споделяне

Още от Бизнес