Руски генерал се оплака от патрулните мисии на САЩ в Черно море

Руски генерал се оплака от патрулните мисии на САЩ в Черно море

Корабните групи за противоракетна отбрана (ПРО) от военноморските сили на САЩ в Черно и Балтийско море могат да нанасят удари по европейската част на Русия с ракети "Томахок" с обсег до 2500 км. Това заяви зам.-началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на въоръжените сили на Русия генерал Виктор Познихир, предадоха ТАСС и РИА "Новости".

Изявлението му бе направено на съвместен руско-китайски брифинг за противоракетната отбрана по време на конференция по разоръжаването в Женева, отбелязва БТА.

"Патрулирането на кораби от ПРО в акваториите на Черно и Балтийско море представлява заплаха за обекти в европейската част на Русия, тъй като в текущия конкретен момент е налице неопределеност какви ракети са заредени в пусковите установки "Мк-41"", каза руският генерал.

По думите му крайцерите и ескадрените миноносци от ПРО на САЩ, снабдени с противоракети, са същевременно и носители на крилати ракети "Томахок".

На всеки крайцер от клас "Тикондерога" има по 128 стартови установки "Мк-41", а на ескадрените миноносци от клас "Арли бърк" - по 96 стартови установки. Тъй като на тези установки могат да бъдат заредени атакуващи ракети, то "потенциално на корабите от ПРО на САЩ може да бъдат разгърнати над 1000 крилати ракети "Томахок"," изчисли Виктор Познихир.

Той допълни, че в базите за ПРО в Румъния и Полша се използват същите универсални пускови установки "Мк-41", които "тайно и в кратки срокове" може да се пригодят за изстрелване на атакуващи ракети срещу Русия.

Това е "грубо нарушение" на договора от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заключи руският генерал.

Споделяне

Още от Свят