Руски генерали подготвяли Ирак за войната със САЩ

Руски генерали са подготвяли иракската армия за войната, съобщи руското електронно издание Газета Ру. То твърди, че разполага със "сензационни материали", свидетелстващи за това. Самите генерали са отказали да говорят пред изданието, но са потвърдили, че непосредствено преди началото на войната са наградени лично от Саддам Хюсеин.

Газета Ру публикува снимки, на които се вижда как се връчват награди на бивши руски генерали от иракския министър на отбраната Султан Хашим Ахмед. Генералите Вячеслав Ачалов и Игор Малцев са напуснали военната система на СССР през 1991 г.

Снимките са направени по-малко от 10 дни преди началото на войната в сграда, която била унищожена от американски крилати ракети още при първите удари срещу Багдад.

На въпроси за какво получават награди, военните са заявили многозначително, че има защо. Ачалов е бил главнокомандващ на силите за бързо реагиране, а Малцев е бил началник на Генералния щаб на ПВО на СССР.

Вероятно визитите на двамата генерали са причината за твърдата и умела съпротива на иракската армия, посочва Газета Ру. Ачалов е един от най-добрите специалисти в Русия в областта на ПВО, а Малцев има много добър опит в областта на силите за бързо реагиране. В момента двамата са частни лица и не са обвързани официално с руското правителство.

И Ачалов, и Малцев през последните 5 - 6 години са ходили в Ирак не по малко от 20 пъти. Като се има предвид толкова натоварения им график на командировките ( по 3-4 пъти годишно), почти няма съмнение за това, Ачалов, Малцев, а вероятно и други висши съветски и руски военни, са оказвали консултативна помощ на Ирак за подготовката на армията.

Частните им посещения в Ирак не попадат нито под санкциите на ООН, нито под други ограничения, наложени от Съвета за сигурност, посочва Газета Ру. Въпреки това косвеното участие на Русия в подготовката на иракската армия за война със САЩ и коалицията, могат да влошат отношенията между Москва и Вашингтон, коментира изданието. Не върви от Кремъл да твърдят, че не са знаели нищо за случая, тъй като частните пътувания на генерали от запаса в Ирак просто попадат под контрола на съответните руски спецслужби, пише Газета Ру.

Следователно тези консултации или не са били засечени от спецслужбите, което е много трудно да повярваме, или е било решено да не им се пречи.

Споделяне

Още от Свят