Руски хакери атакували украинската компания, която е в центъра на импийчмънта срещу Тръмп

Руски хакери атакували украинската компания, която е в центъра на импийчмънта срещу Тръмп

Руски агенти са хакнали украинската газова компания "Бурисма", която е в центъра на вътрешнополитическите обвинения срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, че се е опитвал да навреди на опонента си от Демократическата партия Джо Байдън. Синът на Джо Байдън Хънтър беше член на управителния съвет на компанията "Бурисма", а през юли т.г. Тръмп поиска от украинския президент Влодомир Зеленски двамата да бъдат разследвани именно заради дейността на Хънрът Байдън в "Бурисма".

В началото на ноември руските агенти са извършили серия от опити да откраднат потребителските имена и паролите на служители на "Бурисма", като се представяли за други хора.

Базираната в Калифорния компания за киберсигурност Area 1 е забелязала атаките срещу "Бурисма" и ги свърза с подразделението на руското военно разузнаване - ГРУ.

Осемстраничният доклад, публикуван онлайн, не уточнява какво са се опитвали да получат хакерите и дали са го получили. Избраният за операцията момент и мащабите ѝ обаче сочат, че те може да са търсели материал, който да компрометира на Хънтър Байдън.

Може би става дума за информация от същия вид, която Тръмп искаше да получи от Украйна, когато настояваше за разследване срещу Байдън и "Бурисма", което даде началото на верига от събития, довели до процедурата по импийчмънт на американския президент, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Според киберекспертите от Area 1 тактиката на руските хакери поразително напомня тази, използвана при руския хакерски взлом през 2016 г. срещу Националния комитет на Демократическата партия и ръководителя на кампанията на Хилари Клинтън.

Тогава, както и сега, руските хакери от подзразделението на руското военно разузнаване - ГРУ и същата група, известна като Fancy Bear, са използвали т.нар. имейли за фишинг, създадени за кражба на логове и пароли, твърдят експертите от Area 1.

Източник, близък до "Бурисма", каза, че уебсайтът на компанията е бил обект на многобройни опити за хакерско проникване през последните шест месеца, но не даде повече подробности.

Руските хакерски атаки срещу "Бурисма" стават паралелно с опитите на руски шпиони в Украйна да набавят аналогова информация, която може да компрометира Хънтър Байдън и баща му, отбелязва служител от американските служби за сигурност, пожелал да остане неназован. По думите му шпионите се опитват да проникнат в "Бурисма" и до източници от украинското правителство, в търсене на имейли, финансови данни и юридически документи.

"Ню Йорк таймс" напомня, че още от първите дни, когато Тръмп стана президент на САЩ, Русия се стреми да отвлича вниманието от собствената си намеса в американските избори през 2016 г., разпространявайки конспиративни теории за украинска намеса и съучастие на демократите. Разпространявани от ботове и тролове в социалните мрежи, а също и от сътрудници на руското разузнаване, въпросните тези бяха използвани от Тръмп, който разглежда обсъждането за руска намеса в изборите като посегателство срещу неговата легитимност.

Обвиненията на Тръмп и републиканците за корупция се основават на работата на Хънтър Байдън в "Бурисма". Той е нает от компанията, докато баща му е вицепрезидент на САЩ и ръководи политиката на администрацията на Обама по отношение на Украйна, включително успешните усилия за отстраняване на главния прокурор на Украйна за корупция.

Тръмп и някои от републиканците обаче преиначават тази история и твърдят, че Байдън е искал прокурорът да бъде отстранен, тъй като "Бурисма" е била разследвана и синът му е можел да бъде замесен в това. Рудолф Джулиани призна, че в качеството си на личен адвокат на Тръмп, сам се заел да разследва баща и син Байдън и "Бурисма". Той не спира да твърди, че са налице ясни доказателства за неправомерни действия. Доказателства обаче все още няма и сега руснаците явно са се присъединили в издирването на такива, пише "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят