Руски хакери обсъждали дали могат да откраднат имейли на Хилари Клинтън

Руски хакери обсъждали дали могат да откраднат имейли на Хилари Клинтън

Руски хакери са обсъждали по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. дали могат да се сдобият с имейли на Хилари Клинтън, които впоследствие предали на съветник на нейния съперник на президентските избори Доналд Тръмп, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Асошиейтед прес.

Според американския всекидневник разследващите руската намеса в изборите са проучвали разузнавателни доклади за това как хакерите са искали да предадат чрез посредник на Майкъл Флин откраднатите имейли от сървъра на Клинтън. Впоследствие Флин за кратко беше на поста президентски съветник по въпросите на националната сигурност.

"Уолстрийт джърнъл" се позовава на сътрудник на републиканския щаб, който изразил увереност, че липсващите имейли от сървъра на Клинтън са в ръцете на руски хакери.

Изданието подчертава, че не е ясно дали Флин е участвал в проучванията на въпросния сътрудник Питър У. Смит, който починал на 81-годишна възраст на 14 май - две седмици след интервюто.

Самият Флин и Белият дом отказали коментар за вестника, а от щаба на републиканците заявили, че Смит не е работел за тях, посочва АП.

Смит казал пред "Уолстрийт джърнъл", че не бил сигурен в автентичността на имейлите, пратени му от хакерите, и че им предложил да ги предоставят на "Уикилийкс", където бяха публикувани откраднатите документи от сървъра на Демократическата партия. "Знаехме, че хората, които разполагат с това, вероятно са в обкръжението на руското правителство", заявил той пред вестника.

В имейлите, изпратени от Смит до потенциални участници в неговото разследване, той споменал неколкократно имената на о. р. генерал Майкъл Флин и сина му Майкъл Дж. Флин.

Споделяне

Още от Свят