Руски хакери опитват да откраднат данни за разработвани ваксини срещу Covid-19

Руски хакери опитват да откраднат данни за разработвани ваксини срещу Covid-19

Хакери, подкрепяни от руската държава, се опитват да откраднат информации за ваксини и изследвания за лечението на Covid-19 от академични и фармацевтични институции по света, съобщи в четвъртък британският Национален център за киберсигурност (NCSC).

В координирано изявление на Великобритания, САЩ и Канада подобни атаки се приписват на групата APT29, известна също като "Cozy Bear", която според тях почти сигурно оперира като част от руските разузнавателни служби.

"Ние осъждаме тези отчайващи атаки срещу хората, които вършат жизненоважна работа за борба с пандемията от коронавирус", заяви директорът операции в NCSC Пол Чичестър, цитиран от Ройтерс.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че е напълно неприемливо руските разузнавателни служби да се целят в работата по справяне с пандемията.

"Докато други преследват своите егоистични интереси с безразсъдно поведение, Обединеното кралство и неговите съюзници продължават с усилената работа по намирането на ваксина и опазването на глобалното здраве", посочи той и допълни, че Великобритания ще работи със своите съюзници, за да държи сметка на извършителите.

NCSC заяви, че атаките на групата продължават и използват различни инструменти и техники, включително фишинги потребителски зловреден софтуер.

Канадският разузнавателен център за киберзаплаха съветва институциите да предприемат действия за защита.

Още през месец май Великобритания и Съединените щати заявиха, че мрежи от хакери са насочени към национални и международни организации в отговор на пандемията Covid-19. Но подобни атаки преди това не бяха изрично свързани с руската държава.

Руската група, свързана с правителството, Cozy Bear е широко подозирана, че хакнала сайтове на Демократическата партия преди изборите през 2016 г. в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?