Руски хакери са използвали слабост в киберотбраната на САЩ

Руски хакери са използвали слабост в киберотбраната на САЩ

Руски хакери са използвали слабост в американската киберотбрана, за да откраднат някои от най-тайните и модерни отбранителни технологии на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Не е ясно какво може да е откраднато, но кибершпионите със сигурност са се възползвали от слабо защитените електронни пощи и недостатъчното пряко уведомяване на жертвите.

Разследване на Асошиейтед прес е установило, че хакерите, които също така са се намесвали в американските избори, са взели на прицел най-малко 87 човека, работещи с военни дронове, ракети, изтребители "Стелт", платформи за изчисления в облак или други секретни дейности. Трийсет и един от тях са се съгласили да бъдат интервюирани.

Атакувани са били служители в компании от отбраната като "Локхийд Мартин", "Рейтиън", "Боинг", "Еърбъс" и "Дженерал атомикс". Тези компании не са направили коментар.
Американската компания за киберсигурност "Секюъруъркс" е събрала данни за хакерските фишинг имейли. Информацията е частична и се отнася за периода между март 2015 г. и май 2016 г.

Повечето хора в списъка с мишени са работели по поверителни проекти. Все пак около 40 процента са кликнали върху хакерските фишинг връзки. Това е първата стъпка за евентуално отваряне на техните профили или компютърни файлове за цифрова кражба.

Изглежда, че сред обектите, които са били от интерес за руснаците, е бил американският безпилотен космически самолет "Х-37Б", който прилича на миниатюрна совалка. Хакерите са се опитали да проникнат в електронната поща в Джимейл на висш инженер, работещ по проекта "Х-37Б" в "Боинг".

От всички 31 атакувани човека, с които се е свързала Асошиейтед прес, само един е получил предупреждение от американските власти.

ФБР отказа да даде официално подробности за своята реакция на операцията на руснаците. Трима души, запознати с въпроса, обаче заявиха, че ФБР е знаело за действията на хакерите от повече от година.

Пентагонът заяви, че признава развиващата се киберзаплаха и продължава да осъвременява обучението и технологиите за военния, цивилния и договорния персонал, но отказа да коментира тази хакерска операция.

Споделяне

Още от Свят