Руски хакери са заподозрени в кражба на милиони долари от "Ситигруп"

ФБР започна разследване на хакерска атака върху най-голямата американска банка "Ситигруп", в резултат на която от банката са били източени десетки милиони долари, съобщи Ройтерс във вторник. За разбиването на защитата на банката и източването на милионите са заподозрени хакери от Русия. Престъпниците са проникнали в североамериканското търговско подразделение на "Ситигруп".

Проникването е било установено през лятото, но е твърде вероятно атаката да е била извършена няколко месеца или дори година по-рано.

От банката категорично отричат това да се е случило. По думите на управляващия директор по безопасността на "Ситигруп" Джо Петро не е имало проникване в системата, както и не е имало загуби за банката или за клиентите. "Всичко това не е истина", каза той.

През ноември стана известно, че американските власти са разобличили естонско-руско-молдавска група хакери, която проникна в компютърната система на банка RBS WorldPay, която е подразделение на "Роаял банк ъв Скотланд" (Royal Bank of Scotland). Тогава хакерите откраднаха 9 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят