Руски хеликоптер Ми-24 се разби в Сирия

Руски хеликоптер Ми-24 се разби в Сирия

Руски хеликоптер Ми-24 се разби в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната. Двамата пилоти са загинали, а бордният техник е ранен и спешно откаран в руската военновъздушна база в Хмеймим.

Катастрофата, за която се съобщава на 3 януари, е станала на 31 декември при полет към авиобаза Хама. Машината се е разбила на 15 км. от летището при твърдо кацане. Руското министерство на отбраната твърди, че причина за това е техническа неизправност и подчертава, че хеликоптерът не е бил обстрелван.

Източник от ръководството на министерството обаче е заявил пред руския сайт "Комерсант", че техническа неизправност е само една от версиите за инцидента. Възможно е машината да е попаднала в облак при видимост 800-900 метра, в резултат на което пилотите да са загубили ориентация в пространството и Ми-24 да се е сблъскал със земята, посочва източникът. Той уточнява, че екипажът на хеликоптера е от Новосибирск.

По данни на разследващата група Conflict Intelligence Team, руският хеликоптер е съпровождал конвой близо до населен пункт в провинция Хама и се е разбил след като закачил електрически проводници.

2017-та година доведе до радикални промени на "сирийския фронт", отбелязва "Комерсант". Тази зима лидерите на няколко държави – от Русия и Иран до Великобритания – обявиха разгрома на екстремистката групировка "Ислямска държава", която в пика на своето влияние контролираше обширни територии в Сирия и Ирак.

Руската военна операция в Сирия започна през септември 2015 г. и продължи над две години. Русия официално признава, че в Сирия за загинали 41 нейни военнослужещи. По неофициални данни обаче загубите са по-големи – през август Ройтерс съобщи за гибелта на 76 руски военни, като се има предвид, че в операциите участват бойци, които са наети от частна военна компания.

На 22 декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за пълното изтегляне на руските войски от Сирия. Там обаче продължават да функционират две руски военни бази- Хмеймим и Тартус, както и Център за примиряване на враждуващите страни.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?