Руски химик: С новия инцидент с "Новичок" Москва иска да отклони вниманието от случая "Скрипал“

Британската полиция потвърди за ново отравяне с "Новичок", няма данни за умишлено нападение, но Лондон подозира, че двата случая са свързани

Руски химик: С новия инцидент с "Новичок" Москва иска да отклони вниманието от случая "Скрипал“

"Новичок"-ът в основата на отравянето на двамата британци този уикенд не може да е от същата партида като това, използвано в нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви руският химик Вил Мирзаянов, който разкри съществуването на този нервнопаралитичен газ, предаде Франс прес. Според него Москва е замислила този нов инцидент, за да "отклони вниманието".

"Мисля, че това е нова атака, без физическа връзка с първата", каза Мирзаянов в телефонен разговор за Франс прес.

Ако някои британски учени смятат, че "Новичок" е стабилна субстанция, която може да се запази четири месеца, това "изобщо не е вярно", добави той.

"Новичок е много податлив на влага и се разпада щом има вода", каза химикът.

Пламенен противник на руския президент Владимир Путин, 83-годишният Мирзаянов смята, че отравянето на двамата британци в Еймсбъри, е предназначено "да отклони вниманието от разследването на отравянето в Солсбъри" на двамата Скрипал.

"Като взимат на прицел хора, които нямат абсолютно никаква връзка с Русия, руснаците искат да покажат, че това е вътрешен британски проблем, а не международен проблем", по-специално с приближаването на първата среща на върха на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, допълва ученият.

Мирзаянов пристигна в САЩ през 1995 г., след като работеше близо 30 години за Държавния изследователски институт за химия и органични технологии първо на СССР, а после на Русия. Мирзаянов бе този, който в началото на 90-те години за първи път разкри съществуването на "Новичок". Сега Мирзаянов живее в Принстън в САЩ.

Мъжът и жената, които са в критично състояние в болница в английското графство Уилтшър, са били изложени на нервопаралитичния агент "Новичок", съобщи по-рано британската полиция. Това е същото вещество, което бе използвано при атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Според полицията няма разузнавателни данни двойката да е нападната умишлено и нищо в биографиите им не предполага те да са били цел на атака. Все още не се знае как е било пренесено нервопаралитичното вещество.

Според ББС най-вероятната хипотеза е, че останал "Новичок" от атаката срещу Скрипал. Именно тази версия опровергава руският химик.

"Великобритания се насочва към хипотезата, че двамата жители на английския град Еймсбъри, пострадали от нервопаралитично вещество, са станали жертви на последици от атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март", каза британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс, съобщи Ройтерс.

"Работната хипотеза ще е, че са пострадали било от последици на предходното нападение, било от нещо друго, но не са били непосредствената цел", добави той.

45-годишният Чарли Роули и 44-годишната Даун Стърджис бяха намерени в критично състояние в събота вечерта в дома им в Еймсбъри, на десетина километра от Солсбъри, където през март бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия.

"След проучването на проби мога да потвърдя, че мъжът и жената са били изложени на въздействието на нервнопаралитичното вещество "Новичок", определено като същото нервопаралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал", съобщи ръководителят на контраразузнаването Нийл Басу, цитиран от Асошиейтед прес.

Двамата пострадали се лекуват в местната болница в Солзбъри, където седмици наред лекарите се бориха за живота на Скрипал. Първоначално се е смятало, че Роули и Стърджис са взели свръхдоза хероин или крек.

Местната полиция определи случая като "тежък инцидент". Близо 100 служители на частите за борба с тероризма работят по делото. Полицията е отцепила най-малко пет отделни зони, включително парк и недвижим имот в Солсбъри, както и аптека и баптистка църковна сграда в Еймсбъри, допълва Ройтерс.

Засега обаче не са засечени никакви заразени райони или предмети. Полицията продължава да проучва маршрутите на пострадалите през последните дни.

Властите предупредиха хората в района да внимават със странни предмети и да дезинфектират личните си вещи – като чанти и обувки, например.

Британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс прикани Русия да даде подробности за нападението с нервопаралитичното вещество "Новичок" срещу бившия двоен агент Скрипал и дъщеря му.

Уолъс каза, че руската държава може да изясни какво се е случило, като "попълни някои от съществените бели петна" по случая.

Руснаците са тези, които могат да изяснят нещата, за да може хората (в Англия) да са в безопасност, заяви министърът.

Великобритания обвини Русия, че е отровила семейство Скрипал. Русия категорично отрича да е замесена в това.

Oчаквано Москва поддържа тази теза и сега:

"За колко ли глупава смятат те Русия, че да използва "отново" т. нар. "Новичок" в разгара на световното по футбол и след специална сесия на конференцията на страните участнички в Конвенцията за забрана на химическите оръжия, на която бе взето решение ОЗХО да получи атрибутивни функции?", коментираха от Постоянното представителство на Русия в ОЗХО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?