Руски художник подпали вратите на Лубянка

Руски художник, прочул се с това, че прикова скротума си към Червения площад, бе арестуван, след като подпали вратите на Лубянка - сградата, била дълго време централа на КГБ, а днес на приемника му, Федералната служба за сигурност, съобщи Франс прес.

Лубянка е печално известна като бивша главна квартира на съветската политическа полиция.

Пьотр Павленски бе арестуван от полицията, след като подпали дървения портал на внушителната сграда на руските тайни служби, на две крачки от Кремъл, съобщи полицейски източник, цитиран от Интерфакс.

Художникът качи видеозапис на своя пърформанс в социалната мрежа Вимео. Вижда се как той стои няколко секунди прав, неподвижен на фона на пламъците. После идва полицай и го хваща за ръката.

"Обгърнатата от пламъци врата на Лубянка е ръкавица, хвърлена от обществото в лицето на терористичната заплаха", пише той в послание, разпространено наред с видеото.

"Федералните служби за сигурност използват безкраен терор, за да държат под своя власт 146 милиона души", добавя Павленски.

Художникът бе отведен в полицейски участък за разпит, съобщи сайтът Медиазона, който следи арестите на активисти и опозиционери.

В полицията бяха извикани за кратко и двама журналисти - единият от независимата телевизия "Дожд", отразявали пърформанса на Павленски.

През 2013 г. той закова с пирони своя скротум за паветата на Червения площад - по думите му, "като метафора на апатията, политическата индиферентност и фатализма на съвременното руско общество."

Руското правосъдие закри делото с мотива, че не е извършил никакво нарушение. Московската полиция реши, че Павленски не е бил ръководен от политически, идеологически, расистки подбуди и акцията му не е била насочена срещу етнически, обществени или религиозни групи.

През 2012 г. художникът си заши устата в защита на осъдените момичета от групата "Пуси райът", а след година се омота в бодлива тел пред местния парламент на Санкт Петербург, за да протестира срещу нови, репресивни според него руски закони.

Правосъдието впрочем все още го преследва за палеж на гуми из улиците на Санкт Петербург през февруари 2014 г. в знак на подкрепа за антиправителствените демонстрации тогава в Киев.

Споделяне

Още от Свят