Руски инженер "откри" 119-я елемент от таблицата на Менделеев

Руски инженер "откри" 119-я елемент от таблицата на Менделеев

Руски инженер от Свердловска област се е обърнал към Института по патентоване от изобретатели и рационализатори в Екатеринбург със заявление, че е открил 119-я елемент от таблицата на Менделеев, предава в сряда Интерфакс.

Директорът на института Алексей Зиков е съобщил, че инженерът първо се е обърнал към Федералния институт по промишлена собственост (Роспатент) в Москва, но от там са му обяснили, че според съвременните руски закони, заявките за открития не се разглеждат при тях. Тогава откривателят е поискал да патентова изобретението (начина за откриване на 119-я елемент) и се е обърнал към Института по патентоване.

Инженерът, чието име не се съобщава, смята, че този елемент е 299 пъти по-тежък от водорода. Той твърди освен това, че елементът “се състои от електронния ред на всички елементи от таблицата и я завършва”.

Ако първото твърдение може и да се окаже истина (нищо не пречи атомната маса на 119-я елемент да е равна на 299 или 300), то второто даже не може да се нарече грешно, тъй като то е безсмислено.

Последният синтезиран елемент официално признат през 2006 година е под номер 118. Това е благороден газ, с временното име унуноктий (“едно-едно-осми”), като неговата атомна маса е 294 и “живее” една десетхилядна част от секундата.

Електронната конфигурация на унуноктия в краткия си вид изглежда така 7s27p6. Електронната конфигурация на следващия елемент, съдържащ 119 протона и същия брой електрони, може съответно да изглежда така 7s27p68s1, и затова самият елемент трябва да се отнесе към първа група и да започва от осмия период в таблицата (да заеме долния ляв ъгъл в таблицата). Не е ясно как може той “да завършва таблицата” и какво точно означава, че “се състои от електронния ред на всички елементи”.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?