Руски изследовател на сталинистките репресии бе осъден на 3,5 г. затвор

Юрий Дмитриев

Руският историк Юрий Дмитриев, известен с изследванията си на сталинските репресии, беше осъден на 3,5 години затвор за производство на детска порнография, блудство с непълнолетна и незаконно съхраняване на части за огнестрелни оръжия, предаде Франс прес.

Адвокатът на Дмитриев - Виктор Ануфриев, съобщи, че съдът в северозападния град Петрозаводск е признал клиента му за виновен в сексуално насилие над осиновената му дъщеря.

Дмитриев е ръководител на карелския клон на правозащитната организация "Мемориал". Поради прекараните години в предварителния арест, от присъдата му остават три месеца и половина, които той ще излежи в затвор със строг режим.

Прокуратурата искаше 15 години затвор за 64-годишния Дмитриев, който отрича повдигнатите му обвинения. Според негови поддръжници той е жертва на изфабрикуван процес заради работата си, която е в разрез с официалните изказвания на руската държава, целящи реабилитиране на съветския период.

Дмитриев е прекарал близо 30 години в изготвяне на списък на имената на 40 000 души, които са били депортирани или екзекутирани при управлението на Сталин в граничещата с Финландия руска република Карелия.

Той е открил един от най-големите масови гробове в Карелия с останките на между 7000 и 9000 души.

Според председателя на "Мемориал" Ян Рачинский присъдата има две страни. Едната е положителна – има надежда, че Юрий Дмитриев скоро ще бъде на свобода. Другата страна е, че присъдата, оставила неопровергани гнусните обвинения, не основана нито на правото, нито на каквато и да било доказателствена база. Това, че вместо поисканите от прокуратурата 15 години съдът определи 3 години и половина само потвърждава, че нито следствието, нито прокуратурата не разполагат с абсолютно никакви доказателства, казва Рачинский.

По думите му това е опит да не се излагат следствието и прокуратурата и същевременно да не бъде убит един човек чрез дългогодишно пребиваване в затвора. Съдията, който се намираше под очевидния натиск на силовите структури не е за завиждане, добавя Рачинский.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?