Руски изтребител е преминал опасно близо до американски самолет над Черно море

Су 27, сн. БГНЕС
Руски изтребител Су-27 е преминал опасно близо до американски разузнавателен самолет, извършващ редовен разузнавателен полет над Черно море,  съобщи Ройтерс.
 
Пилотът на американски разузнавателен самолет на редовен патрулен полет над Черно море е съобщил за прехващане от руски изтребител, съобщиха двама служители на Пентагона.
 
Пожелалите анонимност служители са казали, че руският изтребител се е приближил няколкократно до американския самолет - единия път на опасно разстояние.
 
В инцидента са участвали Су-27 и самолет на американския флот П-8 Посейдон.
 
По време на процедурата по прехващане, продължила 19 минути, руският изтребител се доближил в един момент на 3 метра от американския апарат, което според американското министерство на отбраната е било "опасно и непрофесионално".
 
Говорителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че руските пилоти са действали в строго съответствие с международните правила за въздушни полети. 
 
Според Москва американският разузнавателен самолет на два пъти се е опитал да се приближи към държавната граница на Русия над акваторията на Черно море без включени транспондери.
 
Инцидентът идва във време на увеличено напрежение между САЩ и Русия, които са на противоположни страни в сирийската гражданска война.
 
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?