Руски изтребител и американски самолет опасно близо над Черно море

Су-27 е прелетял на около 7 метра от разузнавателната машина P-8A "Посейдон"

Руски изтребител и американски самолет опасно близо над Черно море

Руски изтребител и американски разузнавателен самолет са се разминали на косъм със сблъсък над Черно море на 9 май.

Су-27 е прелетял на около 7 метра от разузнавателната машина P-8A "Посейдон", която е провеждала рутинни операции в международното въздушно пространство. Това съобщава капитан Памела Кунце, говорител на американските военноморски сили в Европа пред "Ен Би Си".

"Самолетите и корабите на САЩ редовно се разминават с руски кораби и самолети в международни води и повечето срещи са безопасни и професионални", посочи Кунце.

Според нея разстоянието е само една от многото променливи, които се вземат предвид при определянето на това, кое е безопасно и професионално.


Според версията на руското Министерство на отбраната, цитирана от ТАСС, американски разузнавателен самолет Пи-8 "Посейдон" е бил прехванат от руски изтребител Су-30 на 9 май над Черно море.

Руски средства за контрол над въздушното пространство откриха около 12.00 ч. на 9 май над неутрални води от Черно море въздушна цел, наближаваща държавната граница на Русия. За прехващането ѝ бе изпратен изтребител Су-30 от дежурните сили на противовъздушната отбрана в Южния военен окръг. След приближаване на безопасно разстояние пилотът на руския изтребител визуално разпозна въздушния обект като американски разузнавателен самолет Пи-8 "Посейдон", заявил събеседник на агенцията от министерството.

Руският изтребител изпълни маневра, с която "поздрави" американските пилоти, след което американският самолет-разузнавач промени маршрута си и започна да се отдалечава от границата с Русия, добавил източникът.

Споделяне

Още от България