Руски изтребител прехванал опасно американски самолет над Балтийско море

Руски изтребител прехванал опасно американски самолет над Балтийско море

Американски военен разузнавателен самолет е бил прехванат "опасно и непрофесионално" от руски изтребител Су-27 по време на рутинен полет в международно въздушно пространство над Балтийско море, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Инцидентът станал в четвъртък и по информация на говорителката на Пентагона Лора Сийл американският "Боинг АрСи-135" нито за момент не е преминал на руска територия.

"Тези прехващания във въздуха са опасни и непрофесионални и могат да доведат до тежки наранявания на екипажите и пилотите от двете страни", каза Сийл.

"И още по-лошо, опасните и непрофесионални действия на един пилот могат да доведат до ненужна ескалация на напрежението между нашите страни", допълни тя.

Руски изтребител Су-27 "е извършил безотговорни и агресивни маневри", като е прелетял на около 15 м от американски самолет Ар Си 135, заяви говорителят на Европейското командване на САЩ Дани Ернандез в отговор на въпрос на телевизия Си Ен Ен. Той добави, че Вашингтон е изразил протест пред Москва.

Това е вторият инцидент за тази седмица между американската и руската армия. Руски самолети не спряха да прелитат над американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", а във вторник бомбардировач Су-24 премина на едва девет метра над кораба, извършвайки според американската армия симулация на нападение срещу него.

Русия отхвърли твърдението, като заяви, че то "противоречи на действителността" и че руската противовъздушна отбрана е трябвало да вдигне по тревога изтребител, след като над Балтийско море е била засечена бързодвижеща се неидентифицирана цел, летяща към руските граници.

След като е осъществил "визуален контакт" с руския Су-27, американският разузнавателен самолет е сменил курса си и се е отдалечил от руските граници, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той посочи, че полетът на руския изтребител е бил извършен в "строго съответствие с международното право и не е имало никакви извънредни ситуации".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?