Руски изтребител прелетял неколкократно над американски военен кораб в Черно море

Американски военен представител заяви, че руски изтребител е прелитал неколкократно в близост до американски военен кораб в Черно море в продължение на 90 минути в събота на фона на нарастващото напрежение в региона, съобщи Асошийетед прес в понеделник.

Цитираният представител заяви, че самолетът летял на 900 метра около американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" на около 150 метра надморска височина, което накарало командването на кораба да отправи няколко предупреждения по радиоуредбата.

Изтребителят изглежда бил невъоръжен и прелитанията минали без инциденти.

Ескадреният миноносец "Доналд Кук" плавал в международни води източно от Румъния. Той пристигна в Черно море на 10 април, след като Русия пое контрола над украинския кримски район и безредиците там продължиха, напомня АП.

В понеделник корабът акустира нв румънското пристанище Констанца и бе посетен от румънския президент Траян Бъсеску. След отпътуването на "Доналд Кук" с 300-та членния си екипаж фрегата на Съединените щати ще дойде в Черно море, за да я замести, каза румънският президент.

НАТО засилва военното си присъствие в Черно море, като се очаква и френската фрегата за борба с подводници "Дюплеи" да премине през Босфора.

Корабът ще се присъедини към френския разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом" и американския крайцер "Доналд Кук", които влязоха в Черно море миналата седмица.

Освен за борба с подводници, френската фрегата може да се използва и за отбрана на стратегически позиции.

На 28-и март френски спасителен кораб влезе в Черно море за участие в учения във Варна и засега остава в района.

Първоначално бе планирано "Дюплекс" да навлезе в Черно море в понеделник, но това няма да стане. В момента френският ескадрен миноносец се намира в Средиземно море в района на Кипър, затова се очаква "Дюплекс" да стигне до черноморския регион не по-рано от вторник вечерта, съобщи източник от руското военно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?