Руски кметове търсят места за детски лагери по българското Черноморие

Ръководители на осем големи руски градове и губернии търсят подходящи места за детски лагери по българското Черноморие. Това съобщи във Варна зам.-кметът на Рязан и председател на Съюза на общинските съвети в Русия Владимир Холопов, цитиран от БТА.

Той уточни, че в рамките на посещението ще бъдат посетени 12 града в България. Според Холопов делегацията вече е разгледала Южното Черноморие, а днес и утре ще се запознае с условията по Северното.

Всеки руски град има в бюджета си задължително средства за детски отдих, обясни Холопов. Той даде пример с Рязан, чийто бюджет е 8 милиарда евро и от него годишно се заделят 4 процента за малчуганите. Според Холопов децата от социално слаби семейства почиват безплатно, а за останалите - родителите поемат различна част от разноските им.

България е изключително подходяща дестинация, тъй като тук съотношението между качество на услугите и цените е много добро, климатът е прекрасен, а и няма сериозна езикова бариера, коментира Холопов. По думите му целта ще бъде децата да почиват в селища, където няма голямо струпване на туристи, а да правят екскурзии из страната ни. Според Холопов оптималният вариант е лагерите да са с продължителност по 3 седмици.

Освен за детски отдих, членовете на руската делегация търсят в България партньорства в сферата на СПА-туризма и различни сектори на икономиката.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?