Руски компании ще усвояват големи петролни и газови находища в Иран

Владимир Путин и  Хасан Рохани, сн: ЕПА/БГНЕС

Руски компании постигнаха споразумения за усвояването на големи находища на въглеводороди в Иран. Това съобщи руският президент Владимир Путин след среща с иранския си колега Хасан Рохани, информира ТАСС. Виждам добър потенциал за разширяване на сътрудничеството в петролно-газовия сектор, посочи руският лидер.

Той допълни, че входа на преговорите са били обсъдени пътищата за разширяване на сътрудничеството между двете страни в машиностроенето и гражданската авиация. Москва и Техеран обсъдиха възможността за доставки в Иран на самолети Сухой Супер Джет -100 (Sukhoi SuperJet-100) и вертолети.

По думите на Путин първият блок на АЕЦ "Бушехр" в Иран е достигнал проектния си капацитет, а сега се съгласуват документите за строителството на втори и трети блок.

Руската държавна корпорация Росатом построи в Иран АЕЦ "Бушехр", пусната в експлоатация през август 2010 година. През ноември 2014 година беше подписан договор за изграждане на втори етап на централата по руска технология на стойност около 11 милиарда долара.

Руският газов гигант Газпром и Иранската национална петролна компания (ИНПК-NIOC) подписаха днес меморандум за сътрудничество в сферата на газа. Меморандумът бе подписан в Кремъл, където Хасан Рохани и Владимир Путин разговаряха. Русия и Иран ще продължат да си сътрудничат за намаляването на добива на петрол с цел да се стабилизират цените на черното злато на световния енергиен пазар, се посочва в съвместно изявление, подписано от двете страни днес.

"Русия и Иран ги свързват много години, ако не и столетия, сътрудничество. Ние поддържаме дипломатически отношения повече от 500 години", каза Путин в началото на срещата с иранския президент Хасан Рохани. "Иран е наш добър съсед и надежден, стабилен партньор", заяви руският президент.

Според него Москва и Техеран "работят доста ефективно на практика по всички направления. Така е и в международната дейност, и в решаването на големи и доста остри международни проблеми, работим в областта на икономиката", каза той.

Русия и Иран смятат за нелегитимно използването на едностранни санкции срещу държави, се казва в общо изявление на двамата президенти, предаде ТАСС.

Споделяне

Още от Свят