Руски комунисти отбелязаха 60-годишнината от смъртта на Сталин

Йосиф Сталин

Около 1000 почитатели на Йосиф Сталин положиха цветя днес на гроба му до стената на Кремъл, отбелязвайки 60-годишнината от неговата смърт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов бе начело на почитателите, които се подредиха пред гроба на Сталин, възхвалявайки го като символ на "велики победи" и заявявайки, че Русия трябва да се осланя на този "уникален опит", за да преодолее проблемите си.

Сталин управлява Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г. Комунисти и други хардлайнери му приписват заслугата, че е извел страната до победата през Втората световна война и я е превърнал в ядрена суперсила, а критиците му осъждат неговите репресии.

По оценки на историци в на чистките, които достигат връхната си точка през Големия терор в края на 30-те години, са екзекутирани над 800 000 души, а милиони други умират от тежка работа и жестоко отношение в огромната система от лагери за политически затворници ГУЛАГ, масов глад в Украйна и Южна Русия и депортация на етнически малцинства.

Сталин остава популярен и сред хората в родната му Грузия, където прозападният президент Михаил Саакашвили не успя да промени обществените възприятия за него, отбелязва АП.

Грузински комунисти, които се стекоха в родния град на Сталин Гори за днешната годишнина, се надяват, че правителството на Бидзина Иванишвили, чийто блок победи партията на президента на парламентарни избори миналата есен, ще възстанови паметника на Сталин, съборен по заповед на Саакашвили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?