Руски кораб плава в Атлантическия океан без екипаж и светлини

В Атлантическия океан е открит плаващият в свободен дрейфруски кораб "Любов Орлова", предаде ИТАР-ТАСС.

Местоположението на кораба призрак, който от 24 януари плавав открития океан без екипаж и обозначителни светлини, е билоустановено от американската Национална агенция за геопространствено разузнаване. По данни на агенцията плавателният съд е бил открит вчера на 2400 км западно от бреговете на Ирландия. Експертите се опасяваха, че корабът може да се блъсне в някоя петролна платформа.

През септември 2010 г. "Любов Орлова", собственост на малтийска фирма с руски капитал, е бил арестуван в Канада по разпореждане на канадски съд. Това е станало по иск на канадската фирмата "Круиз нот експедишън" към корабособственика за 451 400 долара. Екипажът от 51 руснаци и един украинец се е завърнал у дома с помощта на руското правителство.

През февруари 2012 г. корабът е бил продаден на търг за 275 хиляди на търговец на стари метали, който тогава обявил, че съдът ще бъде нарязан на части в Доминиканската република.

Пътническият кораб е потеглил на 23 януари т.г, теглен на буксир, но още на следващия ден буксирното въже се е скъсало. Всички опити "Любов Орлова" да бъде отново взет на буксир са били осуетени от силното вълнение, припомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят