Изпълнявайки демонстрационен полет

Руски лайнер Sukhoi Superjet с 50 души на борда изчезна край Джакарта

Започна издирването на машината, която вероятно се е разбила

Руски лайнер Sukhoi Superjet с 50 души на борда изчезна край Джакарта

Руски пътнически самолет Sukhoi Superjet-100 с 50 души на борда изчезна в индонезийския район Богор на около 100-120 км от Джакарта в сряда по време на демонстрационен полет, съобщиха информационните агенции. Започнало е издирването на машината в района, който е планински с гъста гориста растителност. Операцията е допълнително усложнена от лошото време, мъглата, дъжда и спусналата се нощ.

Sukhoi SuperJet-100 (SSJ-100), който изпълнявал първия в историята си демонстрационен полет из шест страни в Азия, е изчезнал от екраните на радарите след демонстрационния полет в Джакарта в ранния следобед местно време.

На борда е имало 50 човека – екипаж от осем руснаци, двама италианци, французин, американец и 38 граждани на Индонезия (служители на авиокомпании и журналисти).

Според в. "Джакарта пост" на борда е имало 46 пътници и членове на екипажа, от които 8 руснаци. Първоначално дори бе съобщено за 44 пътници и членове на екипажа.

Индонезийската агенция за спасителни операции каза, че радиовръзката със самолета се загубила, след като машината слязла на 1828 метра височина. Според индонезийски военни самолетът буквално "паднал" от небето.

Връзката със самолета била изгубена 20 минути след излитане.

Това е бил вторият демонстрационен полет на самолета за деня. Първият минал съвсем нормално, каза говорителка на руската самолетостроителна корпорация.

Машината пристигна в Индонезия в рамките на рекламна обиколка из азиатските страни. Планирано бе да посети шест страни - Казахстан, Пакистан, Миянма, Индонезия, Лаос и Виетнам.

Самолетът SSJ-100 представлява пътнически лайнер за регионални полети от ново поколение, разработен от компания "Граждански самолети Сухой" съвместно с италианската "Алениа Аермакини", дъщерна на "Финмеканика".

Първият си полет "Superjet" извърши на 19 май 2008 година. На 19 април т. г. първият сериен самолет от този тип бе предаден на арменската авиокомпания "Армавиа".

Основен купувач на SSJ-100 е руският национален превозвач "Аерофлот". Компанията планира да закупи 30 такива самолети. "Сухой" има 170 поръчки за този тип самолет и се надява да произведе около 1000 суперджета, главно за чужди пазари.

Русия се надяваше, че този модел, предназначен за полети на близки и средни разстояния, който е първият нов граждански самолет, разработен в Русия след рухването на Съветския съюз, ще ѝ помогне да пробие на международните пазари, където господстват "Боинг" и "Еърбъс", отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?