Руски магнат се заема с реформирането на грузинската икономика

Грузинското правителство предостави на руски финансов магнат контрола върху икономиката, опитвайки се да даде тласък на радикални реформи, предаде Би Би Си.

Какха Бендукидзе, милионер, който притежава групата Обединено тежко машиностроене, известен с ултра - либералните си възгледи, стана министър на икономиката.

Роденият в Тбилиси Бендукидзе дълго време настояваше за провеждане на реформи в Русия. Той е смятан за либерален магнат, от типа на вкарания в затвора Михаил Ходорковски.

Грузинският президент Михаил Саакашвили, който пое управлението в началото на т.г., иска радикални реформи и икономически растеж. Той зае президентския пост след масови обществени протести в Грузия през ноември, които принудиха дългогодишния президент Едуард Шеварднадзе да се оттегли.

Голяма част от недоволството спрямо Шеварднадзе се дължеше на катастрофалното положение на грузинската икономика.

След години на размирици и гражданска война, средните месечни заплати в Грузия са под 50 долара, няма инвестиции, а икономиката е затормозена от ширещата се корупция.

Бендукидзе възнамерява да приложи радикална програма на шокова терапия. "Първото нещо, за което се споразумяхме със Саакашвили, е да бъдат премахнати всички пречки пред инвестициите", каза той.

Цялата икономика, включително услугите и инфраструктурата, ще бъдат приватизирани, добави новият министър.

"Нуждаем се от мащабна данъчна реформа, която да опрости администрацията и да премахне тежкото данъчно бреме на гражданите. Това ще направи хората по-отговорни", каза Бендукидзе През последните няколко години Грузия периодично възнамеряваше да реформира икономиката си, като Шеварднадзе канеше редица експерти с радикални планове за това.

Но опитите за реформа винаги пропадаха заради лични интереси и хлабавото централно правителство.

Два региона се отцепиха от Тбилиси, а голяма част от останалите не зачитат достатъчно контрола на централните власти.

По време на съветския режим Грузия беше сравнително просперираща република, тъй като беше голям доставчик на потребителски стоки - основно храни, вино и минерална вода - за Русия и други държави, а благодарение на благоприятния си климат беше и търсена курортна дестинация.

Грузински наблюдатели приветстват назначението на Бендукидзе, който възобнови надеждите за истински реформи по време на управлението на Саакашвили.

Съществуват обаче опасения, че неговото пристигане ще означава дълбоко проникване на руско влияние в Грузия, която се стреми да подчертае своята независимост от Москва и декларира желание за интеграция в ЕС и НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?