Оставката на българското правителство е добре дошла за Москва

Руски медии: Българите ще започнат пак да поглеждат към Русия

Борисов говорил с Путин по телефона за извънсъдебно решение по спора за "Белене"

Руски медии: Българите ще започнат пак да поглеждат към Русия

Съобщавайки за събитията в София, няколко руски медии свързват темата със спрените руски енергийни проекти в България, като пряко или не изразяват мнение, че оставката на сегашното правителство дава шанс за тяхното размразяване.

Ако дойде на власт, основният претендент за премиерското кресло - Сергей Станишев, възнамерява първо да създаде нови работни места и да договори нови правила на играта с доставчиците на ток. Освен това БСП още от март 2012 г. приканва да бъде подновен диалогът за изграждане на АЕЦ "Белене", още повече че руският "Атомстройекспорт" е обещал да кредитира стопроцентово строежа. Това пише електронното издание "Вести" в коментар, озаглавен "Измиха си ръцете: след митинги българското правителство отиде в оставка".

Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" изглежда на изданието "напълно логично". "Разочаровани от евроцентризма, българите ще започнат пак да поглеждат към Русия, родината на Царя Освободител, комуто е издигнат паметник в центъра на София, точно срещу парламента", коментира "Вести".

Оставката на българското правителство е добре дошла за Москва, защото може да придвижи напред замразените от него проекти за АЕЦ "Белене" и за петролопровод Бургас-Александруполис, пише руският вестник "Комерсант", позовавайки се на неназовани от него експерти.

Вестникът отбелязва, че в навечерието на оставката си Бойко Борисов е говорил по телефона с руския президент Владимир Путин. Темата на разговора според изданието е била свързана с извънсъдебно решение на въпроса за заплащането от българска страна на оборудването, поръчано на "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". През миналата година България се отказа от строителството на централата, припомня вестникът и добавя, че сега "Росатом" иска 1 милиард евро като неустойка.

"Заради оставката на г-н Борисов ще се наложи детайлите на възможно споразумение по въпроса да бъдат обсъждани чак след предсрочните парламентарни избори, тъй като премиерът на служебния кабинет няма да има такива правомощия.

Преговорите за "Белене" и за тръбопровода с руския президент Владимир Путин ще трябва да води следващият избран премиер на България, тъй като евентуалното служебно правителство ще бъде "абсолютно формално", коментира пред "комерсант" проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум. Според него обаче те ще бъдат размразени, само ако на власт в София дойдат "проруски политически партии" като социалистите или "Атака".

"Руската страна в случая не рискува нищо, защото себестойността на оборудването за "Белене" е далеч по-ниска от пазарната му цена, сиреч "Росатом" може да го препродаде, когато пожелае", пояснява експертът. България пък "остава без пространство за маневри" - ще трябва следващият кабинет или да плати оборудването плюс неустойката, или да преговаря за съвместната му продажба на трети страни, заявява той.

Електронното издание "РБК дейли" пък публикува мнението на представител на БСП – бившия заместник-министър на икономиката от времето на тройната коалиция Явор Куюмджиев. Според него "кризата на властта в България е пряко свързана с резултатите от януарския референдум за АЕЦ "Белене". Тогава Борисов бил понесъл лично поражение, след което хората осъзнали той не може да управлява икономиката и е довел страната до ръба на катастрофата.

Според Куюмджиев, чиито думи цитира и РИА "Новости", възобновяването на АЕЦ "Белене" е реално. "Много е голяма вероятността този проект да се върне в нашата страна. Даже мога твърдо да потвърдя, че част от програмата на нашата партия е възобновяването и довършването на проекта "Белене" – това е едно от главните послания, с които ние се явяваме пред избирателите", казва българският социалист пред руското издание.

Споделяне

Още от България