Руски медии: Контрасанкциите на Русия срещу Украйна няма да имат особен ефект

Руски медии: Контрасанкциите на Русия срещу Украйна няма да имат особен ефект

Според руския делови всекидневник "Ведомости" контрасанкциите срещу Украйна, въведени вчера от Москва, няма да имат сериозен ефект, още повече че мнозина украински политици и висши служители приемат включването си в санкционния списък като държавна награда.

Руските власти, санкционирали 68 юридически лица и 322 граждани на Украйна, са взели предвид възможността мерките да навредят на руски фирми - затова в списъка няма например украински самолетостроителни компании като "Антонов" и "Мотор сич", отбелязва вестникът.

В списъка го няма и бизнесмена Игор Коломойски, който финансираше доброволческите батальони на Киев, воювали в сепаратистки Донбас, и се съдеше с Русия за активи в анексирания от Москва полуостров Крим. Неназован руски служител обяснява пред изданието, че санкциите засягат украинци, а Коломойски е гражданин на Израел.

Украйна разглежда руските санкции като потвърждение, че политиката на Киев е правилна. Според президента Петро Порошенко в списъка са изредени "много достойни хора с малки изключения".

Според руски експерти контрасанкциите няма да се отразят съществено нито върху ситуацията в Украйна, нито на отношенията между Москва и Киев.

Желанието да отвърне на украинските санкции се появи у Москва, щом наближиха президентските избори в Украйна, отбелязва политологът Алексей Макаркин. Решението на Русия според него "демонстрира, че отношенията, както си бяха замразени, такива ще си останат. Коридорът от възможности за търсене на компромис е доста ограничен и за двете страни", добавя той.

Контрамерките на Москва са част от информационната война срещу Украйна, включително в контекста на диалога между Русия и Запада, смята анализаторката Татяна Становая.

За разлика от миналите избори в Украйна днес Русия няма практически никакви лидери и политически сили, на които да се опре в съседната страна. Затова Москва разполага с твърде ограничено поле за маневри, отбелязва тя.

Украински експерти също свързват контрасанкциите с президентските избори в Украйна. Мерките на Москва ще имат различен ефект върху бизнесмените и политиците, коментира наблюдателят Володимир Фесенко. За бизнеса в Украйна това е сигнал: ако сътрудничите с Порошенко, ще бъдете наказани. Политиците обаче ще виждат в санкциите на Москва един вид отличие и ще ги използват в агитационната кампания.

Руските контрасанкции са продължение на търговската война с Украйна, заявява в друг материал от "Ведомости" бизнесменът от Москва Иля Рачков. Днес търговията с Украйна дава близо 2 на сто от руския стокообмен, посочва икономистът Александър Кнобел. В сравнение с 2013 г. стокообменът с Украйна е спаднал, но от миналата година отново расте независимо от санкциите.

Контрасанкциите на Москва целят наказаните да не могат да изтеглят активите си от Русия, но същевременно са и удар по двустранната търговия, изтъква "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Според вестника може да пострадат примерно руската корпорация за производство на титан "ВСМПО-Ависма" и потребителите на колела за железопътни композиции в Русия. "Коммерсант" впрочем допуска, че Москва може да впише нови лица и компании в санкционния списък, както и да изключи от него други.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят