Руски медии: Путин критикува Киев и може би планира анексия на Донбас

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин изтъкна в статия, че е убеден в единството на руснаците и украинците и мнението му не е отстъпка пред политическата конюнктура. Озаглавена "За историческото единство на руснаците и украинците", статията бе публикувана вчера на сайта на Кремъл, преведена и на украински. Пълния ѝ текст на руски поместват днес официозът "Российская газета" и други издания; трети публикуват откъси и тезиси от материала.

В статията си Путин обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е излъгал за конфликта в Източна Украйна. Зеленски дойде на власт през 2019 г. с предизборно обещание да донесе мир на този район, но "обещанията се оказаха лъжа", заявява руският президент в статията си, която излезе в деня, в който Зеленски разговаря в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. В нея Путин защитава неприеманата от Зеленски теория, че руснаците и украинците са един народ.

Руският лидер припомня няколкото века обща история и прави връзка с настоящето. Той заявява, че Украйна превръща "русофобията" в своя държавна политика и казва, че Киев е въвлечен в това от Запада. Путин сравнява "създаването на етнически чиста украинска държава, която е агресивно настроена към Русия" с използването срещу Русия на "оръжие за масово унищожение".

На този фон жителите на Източна Украйна - Донецк и Луганск, са "грабнали оръжие, за да защитят своя дом, език, своя живот", пише руският президент. "Русия направи всичко, за да спре братоубийството", добавя той и подчертава, че няма алтернатива на мирните споразумения, договорени в Минск, които все още не са изпълнени.

Путин обещава подкрепата си на хората в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики и казва, че е отворен за диалог с Украйна. Той пише, че е убеден, че "истинският суверенитет на Украйна е възможен именно в партньорство с Русия" и като доказателство изтъква, че милиони руснаци и украински имат семейни връзки. Заедно винаги сме били и ще бъдем многократно по-силни и по-успели, пише Путин.

Руският лидер заявява, че Западът планомерно е тласкал Киев към ограничаване на икономическото сътрудничество с Москва, въвличайки Украйна в опасна геополитическа игра с цел да я превърне в бариера между Европа и Русия. Но Путин подчертава, че Русия никога няма да стане "Антиукрайна".

Говорили пред в. "Известия" експерти очакват статията на Путин да привлече вниманието на "умни хора" в Украйна, "които ще разберат накъде ги тегли сегашното ръководство и веднага щом стане това, в отношенията между двете страни всичко ще си дойде на мястото".

Според Путин Русия е отворена за диалог с Украйна, но за целта Киев трябва да отстоява националните си интереси, а не да бъде оръдие за борба с Москва в чужди ръце, обръща внимание електронното издание "Лента".

Създавайки съветската държава, болшевиките "раздаваха щедри териториални подаръци", напомня Путин, цитиран във "Взгляд". Авторът "намеква на киевските власти, че ако не се осъзнаят и не сменят курса, Украйна ще започне да се руши, ще изгуби много региони и в крайна сметка ще се върне в границите, в които е влязла в състава на СССР", заявява Марат Баширов, политик от проруския украински сепаратистки регион Донбас.

"Московский комсомолец" вижда в статията "последен ултиматум" към Украйна и "намек за кардинална промяна" в официалната позиция на Русия, признаваща "за момента", че Донбас е част от Украйна.

Ето мнението на Путин: "Все повече се убеждавам: Киев просто няма нужда от Донбас". Щом Киев няма нужда от Донбас, кой има нужда от него? Отговорът според мен е толкова очевиден, че дори няма защо да се казва на глас, пише наблюдател на вестника.

От гледище на Москва мощната кампания на Киев, насочена към дискриминация на всичко руско, вече не е вътрешна работа на самата Украйна. Сега тя е и "вътрешна работа" на Русия - страна, която ще взема всички необходими мерки, за да брани своите интереси.

Не става дума "за пропагандна шумотевица или опит за блъф. Путин започва осъществяването на отдавна изстрадан и подробно обмислен план. Което внезапно прави 2021 до болка да заприлича на 2014 година", припомня всекидневникът анексията на украинския полуостров Крим от Москва.

Киев "натрапва на своето население краен етнически и шовинистичен украински национализъм" - руският президент "най-сетне" определи това "като главна причина за връщането на Крим в състава на Русия, като главна причина за борбата на Донбас и за борбата на Русия за Донбас", пише в коментар главният редактор на агенция РЕГНУМ Модест Колеров.

"Путин няма да отстъпи на Украйна нито Крим, нито Донбас. И това е само началото", твърди московският журналист.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят