Руски медии: В Сирия Русия демонстрира пред света военните си възможности

Руски медии: В Сирия Русия демонстрира пред света военните си възможности

Фактически вчера в Сирия се състоя бойното кръщение на ракетните комплекси "Калибър", наричани още руските "Томахок", посочва в четвъртък руското електронно издание "Газета".

Вчера руските военноморски сили изстреляха от Каспийско море 26 ракети, които минаха над Ирак и Иран и поразиха 11 цели в Сирия на почти 1500 км разстояние.

Друго електронно издание - "Лента" - помества подробности за "историческото събитие" и ракетите, изстрелвани от тези установки - в случая крилатите ракети с далечен обсег 3М14, предназначени за удари по наземни цели. Точните им данни все още не са известни, но според руските военни обсегът при изстрелване от надводни кораби е до 2600 км, а от някои типове подводници - до 1500 км. Произвежданите ракети носят конвенционални или ядрени заряди, се казва в материала.

Терористите имат съвсем примитивна ПВО и нямат средства за радиоелектронна борба. Затова употребата на далекобойни нискозабележими прецизни оръжия едва ли е била абсолютно необходима. Ударите са имали и друга, "демонстративна" цел, пише електронният вестник.

Стрелбата с "Калибър" е не толкова военна, а най-вече военнополитическа акция, целяща да покаже на страните от региона и водещите световни сили колко са сериозни намеренията на Русия в Близкия изток. Отново се демонстрира и новият облик на руската армия след военната реформа. Сега "на външните наблюдатели явно ще се наложи да свикват, че Русия може самостоятелно да прави въздушни кампании в третия свят", добавя "Лента".

Русия за пръв път от много години демонстрира пред света военните си възможности - това е ново явление, променящо политическия пейзаж в Близкия изток. Досега никой не се интересуваше от военните възможности на Русия, защото те бяха демонстрирани само на учения, отбелязва политологът Андрей Сушенцов, цитиран в "РБК дейли".

Русия изстреля ракети от бойни кораби в Каспийско море по цели на ИДИЛ; силите на Асад започнаха сухопътна офанзива, пише британският "Дейли телеграф". За пръв път операциите се извършват в явна координация със силите, верни на сирийския президент Башар ал Асад, един от малкото останали съюзници на Кремъл в Близкия изток, посочва "Дейли телеграф".

Вестникът цитира изказване на командващия американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал Марк Фъргюсън, че военноморските сили на НАТО са изправени пред по агресивни и по-способни руски военноморски сили, а Кремъл налива пари в нови бази и техника.

"Вашингтон пост" цитира официален анонимен източник, който посочва, че макар и да е все още на ранен етап, предприетото вчера координирано нападение по суша, въздух и вода разкрива очертанията на току-що задълбочен и оперативно координиран съюз между Сирия, Иран, Русия и Хизбула.

Вестникът отбелязва, че руската военна стратегия променя облика на сирийската гражданска война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?