Руски милиардер купи Скорпиос – митичният остров на Онасис

Руски милиардер купи Скорпиос – митичният остров на Онасис

Атина Онасис, внучка на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис, е продала наследения от дядо си остров Скорпиос на руски милиардер, твърди в електронното си издание гръцкият в. "Вима", цитиран от БТА във вторник.

В публикацията се твърди още, че договорите за продажба вече се подготвяли и че с тях са се заели две големи адвокатски кантори - едната в Женева, а другата - в Атина.

Друг гръцки вестник "Риъл нюз" писа наскоро, че интерес за покупка на острова са проявявали преди време един френски и един турски бизнесмен и че началната цена е била половин милиард долара. Имаше слухове дори, че и Бил Гейтс искал да купи Скорпиос.

Предполагаемият мотив за продажбата е огромната издръжка на острова - вложение, което се оказва доста нерентабилно при положение, че мястото се посещава рядко.

Някои твърдят, че Скорпиос може да бъде продаден, без да преминава в ръцете на новия собственик теренът, на който се намират семейните гробове.

Аристотел Онасис купува острова за 3,5 млн. драхми през 1962 г. Той е разположен на площ от 2965 акра и е изцяло частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени. До тях се стига само по вода. На намиращия се в Йонийско море остров Скорпиос има три луксозни къщи, басейн, параклис, малък кей и вълнолом.

Местни медии смятат, че Атина Онасис-Русел е разочарована от поведението на гръцката държава заради отказа на властите да дадат поданство на съпруга ѝ Алваро Алфонсо де Миранда, за да се състезава за Гърция в конните надбягвания по време на олимпийските игри в Атина през 2004 г.

Внучката на Онасис вече продаде луксозната къща на фамилията в атинския квартал Глифада, а преди няколко години предложи на търг, организиран от аукционната къща "Кристис", някои от бижутата на майка си Христина.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани