Руски милиардер пътува свободно в Европа заради БГ паспорта на жена си

Шведи с криминално минало учат медицицина в София със съмнителни диполоми

Руски милиардер пътува свободно в Европа заради БГ паспорта на жена си

Осъжданият руски милиардер Сергей Адониев, чието българско гражданство е било отнето през миналата година, все пак може да се движи свободно в ЕС. Причината е, че съпругата му – Мария Адониева, също има паспорт, издаден в България, съобщава "Свободна Европа".

Като член на семейство на гражданин на ЕС, пребиваването на Адониев в други страни-членки не влиза в т.нар. "разрешителен режим". Заради паспорта на жена си той има право само да уведомява тамошните власти за престоя си на тяхна територия.

Мария Адониева се е сдобила с български документи на основание "заслуги". Единствената ѝ заслуга е, че е съпруга на мъжа си. Поне това показват документи, цитирани от "Свободна Европа".

Мария Адониева получава българско гражданство през 2008 година. Предложението за това е направено отново от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев. Той е направил предложението за натурализацията на Адониев.

Мутафчиев казва, че няма спомен за подобно нещо.

През 2008 година документацията за натурализацията на семейството не е била изрядна. Това се констатира четири години по-късно от оглавявана от Яне Янев парламентарна комисия, проверяваща раздаването на българско гражданство по заслуги. Специално по казуса "Адониеви" звеното в парламента заключава, че част от документацията не е нотариално заверена, което е в противорчение на разпоредбите.

Освен това комисията записва и извод специално за съпругата на руския олигарх: „В предложението (за гражданство – бел.авт.) липсва мотивирано предложение за конкретния принос на Чаусенко в съответната област, както и нейните особени заслуги".

Преди ден се разбра, че Сергей Адониев е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ) в продължение на 10 години. През 2008 година страната решава да му даде българско гражданство, без да забележи, че Адониев има присъда за измама и пране на пари в САЩ, издадена през 1998 година.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация "Антикорупционен фонд" съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето.

Сергей Адониев е милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", виден филантроп и спонсор на популярния вестник "Новая газета". Адониев е измежду тесния кръг от руски бизнесмени, които президентът на Руската федерация Владимир Путин кани в Кремъл на своите официални срещи с бизнеса.

През 2008 година Адониев става българин заради "особени заслуги" към държавата. Препоръката е направена от тогавашния министър на транспорта в кабинета на тройната коалиция Петър Мутафчиев (БСП).

По закон руснакът трябва да бъде подложен на внимателна проверка от ДАНС и МВР, за да се установи дали той не представлява заплаха за националната сигурност и най-вече дали не е осъждан.

Делото United States vs. Serguei Adoniev, както и всички наказателни дела в САЩ, са публикувани в интернет. Досието показва, че Адониев е осъждан през 1998 година. Любопитно е, че информация за присъдата е публикувана и в Уикипедия. Извън това, бизнесменът е издирван през 1995 г. в системата на Интерпол по искане на Казахстан, заради обвинения в подкуп на държавни служители. Така "Антикорупционният фонд" намира публичната информация и пише за случая в началото на 2018 година. Казусът стига до "Антикорупционния фонд" по сигнал на международен журналист, който има съмнения за укриване на съдебна информация.

Шведска връзка

Междувременно "Биволъ" съобщи, че в Медицински университет в София се обучават криминално проявени шведски граждани с близкоизточен произход, които са записани съмнителни документи за завършено средно образование. Платеното обучение на английски език струва 8000 евро на година.

Всички струденти са от шведски град Бурос (Borås), където са завършили средно образование с нисък успех, който няма как да ги квалифицира да учат медицина. Младите шведи гравитират в криминални среди и част от тях са оставили по-малко или повече сериозен отпечатък в шведските криминални хроники и съдебни досиета. В групата има лица разследвани и съдени за притежаване на наркотици, сбивания, кражби, финансови измами и дори за убийства.

В България обаче няма пречка те да си платят и да се запишат студенти в Медицински университет. "Биволъ" коментира, че документите по случая водят до извод, че в Медицинския университет продължава да действа схема за прием на чуждестранни кандидат-студенти, които са с нередовни и неотговарящи на изискванията документи за прием.

Най-интересен е профилът на Шахаб Шагдадзей, който от 2017 г. учи в Медицинския университет за магистър и се води редовен студент платено обучение. През 2011 г. той фигурира в разследване за грабеж заедно с Елиас Абсалан. Абсалан е известен като джихадист, воювал за Ислямска държава в Сирия, който след подвизите си там се завръща в Бурос, където е поет от шведските служби. Шабаб е освободен от отговорност, а Абсалан е осъден на 150 часа поправителен труд. От материалите по делото става ясно, че двамата са приятели от детинство. Освен това Шабаб е бил заподозрян в убийство и пране на пари. Във връзка с това разследване полицията открива под матрака му 137 000 крони. Прокуратурата обаче не успява да докаже вината на Шабаб в съда. Единствените му присъди са за притежание на дрога (няколко пъти) и опасно шофиране.

Eдин от изброените шведски студенти има постоянно местожителство в България. Става дума за Зияд Тарек Ахмад (Ziyad Taregh Ahmad), роден в Иран. В момента той учи "Здравеопазване и спорт" като студент втори курс в Медицинския факултет. Неговото криминално минало включва разследване за убийство през 2015 г., за което обаче той не е обвинен. Единствената му присъда е от 2008 г. и е за един месец затвор за кражба на кола.

Братята Башким Музаки и Илир Музаки успяват да се запишат студенти в София, въпреки твърде посредствените си резултати като ученици в гимназията. Те не са заплатили таксата за обучение от 8000 евро и изчезват неизвестно къде. Тяхната сестра Блерта Музаки обаче се записва да учи стоматология през 2018 г. и до момента се води редовна студентка.

Други студенти в София се специализирали в Швеция в теглене на кредити, които не връщали и са били предавани на съд. Даниел Даштипур е студент втора година "Медицина" в София и е бил принуден от съда в Бурос да върне кредит от 54 092 крони. Веднъж записан като студент в България, той успешно тегли студентски заем от 26 000 евро.

Бастрет Зергова (мъж от албански произход) дължи 60 000 крони общо на различни финансови институции и има многобройни присъди за опасно шофиране. Това не му пречи да изтегли студентски заем за близо 460 000 крони (45 000 евро) след като показва в Швеция българска студентска книжка.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?