Руски наемници изместват държавните власти в Централноафриканската република

Руски наемници изместват държавните власти в Централноафриканската република

Руски наемници от частната група "Вагнер" изместват държавните власти в Централноафриканската република и "изземват данъчните функции", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Когато те проникнат в една страна" те извършват голям брой нарушения, изнудвания и понякога дори заместват държавните власти на страната, заяви министърът в предаване по канал Франс 5.

Той посочи като пример случващото се в Централноафриканската република, където според него "за да могат да получават заплащане, те изземват данъчните функции на държавата".

Франция се противопоставя категорично на пристигането на групата "Вагнер" в Мали, където се очаква те да обучават местните въоръжени сили и да гарантират охраната на държавното ръководство, припомня АФП.

Париж вече предупреди преходното правителство на страната, че присъствието на "Вагнер" ще постави под въпрос френското военно присъствие.

"Това е напълно несъвместимо с начина, по който ние си представяме борбата срещу тероризма в Мали", подчерта Льо Дриан.

Париж подозира частната група наемници, че действат от името на Кремъл на места, където Москва не иска да афишира официално присъствието си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?