Руски националисти се сдружават и планират създаване на партия

Руски екстремистки групировки са се сплотили в широка коалиция, наречена "Руснаците", за да обединят крайните националистически сили, и планират създаването на политическа партия, съобщи в четвъртък един от лидерите им Дмитрий Дьомушкин, цитиран от Франс прес.

Според агенция Интерфакс, Дьомушкин влиза в ръководството на новата организация, избрано във вторник. Той е сред бившите лидери на движението "Славянски съюз" и на Движението против нелегалната имиграция, забранени от руските власти за екстремизъм и пропаганда на национал-социализма, напомня Франс прес.

Дьомушкин не можа да уточни броя на влезлите в новата организация, но заяви, че досега не е имало сдружение от такъв мащаб, което "да говори от името на всички руснаци". Коалицията разпространи комюнике, в което спомена сред своите цели "създаването на националистическо правителство", добавя френската агенция.

Тя припомня вълната от националистически демонстрации и ксенофобски сблъсъци в Русия, отприщена от убийството на футболен запалянко в Москва при спречкване с кавказци.

Ултранационалистите печелят все повече симпатизанти в Русия, сочи проучване на местния център "Сова" от март т. г. Всяка година десетки хора от Кавказ и от бившите съветски републики в Централна Азия стават жертви на расистки нападения във федерацията, допълва Франс прес. 

Споделяне

Още от Свят