Руски офицер от специалните сили е загинал в Сирия, военното министерство мълчи

Максим Плетньов, "ВКонтакте"

На 31 януари в Сирия е загинал руският офицер от силите за специални операции Максим Плетньов. За гибелта му при изпълнение на бойна задача съобщиха руски медии и администрацията на Тихорецкия район в Краснодарския край, откъдето е той. Информацията е била потвърдена от негови роднини пред руската служба на Би Би Си. Руското Министерство на отбраната досега не е съобщило нищо за тази трагедия.

За това, че на 31 януари 2019 г., "на 25-та година от живота си, при изпълнение на служба задача загина тихоречанинът Максим Плетньов", първо съобщава изданието "Тихорецкие вести". То разказва, че на 4 февруари Плетньов е бил погребан в родния Тихорецк на местното градско гробище. "Той загина като герой. За смелостта на младия човек говори и това, че на погребението пристигна командването на бригадата, където той е служил, и бойните му другари", пише още изданието.

В първия вариант на публикацията се описват и обстоятелствата, при които е загинал военнослужещия: "Той изстрелял управляем снаряд по ракетна установка на противника, който в отговор стрелял в него. Максим можеше да остане между живите, ако бе напуснал своята позиция, още повече виждайки летящата към него ракета. Но той решил да изпълни задачата, лишавайки противника от скъпоструваща техника. Уви, да се укрие от ответния изстрел не му достигна време..."

След това обаче районният вестник премахва този абзац от своята публикация.

На 5 февруари на сайта на администрацията на Тихорецки район са публикувани съболезнования към семейството и родините на загиналия, за когото се казва, че е служил във Въздушнодесантните сили на руската армия.

Споделяне

Още от Свят