Руски офицери влизат в затвора за убийства в Чечения

Руски офицери влизат в затвора за убийства в Чечения
Двама руски офицери от войските на вътрешното министерство бяха осъдени за убийството на трима цивилни в Чечения, предаде ББС.

Лейтенант Евгений Худяков и лейтенант Сергей Аракчеев бяха осъдени съответно на 17 и 15 години затвор за убийствата, извършени на контролно-пропускателен пункт през януари 2003 г. Те са застреляли трима чеченски строителни работници.

На цивилните е било заповядано да излязат от автомобила им, да легнат на земята, след което са били застреляни. Техните тела са били залети с бензин и подпалени.

Худяков и Аракчеев отричат обвиненията и бяха на два пъти оправдавани при предишни процеси. Руският Върховен съд обаче отхвърли решенията и върна делото за разглеждане обратно във военен съд.

Двамата офицери бяха лишени от военните им звания в четвъртък. Худяков не се яви в съда и е издирван от милицията.

Правозащитни организации обвиняват руските войски за масови жестокости и насилия в Чечения.

Русия разположи хиляди войници в републиката и от време на време там избухват спорадични сблъсъци с мюсюлмански бунтовници.

Няколко руски военнослужещи бяха обвинени за закононарушения в Чечения, но обявените в петък присъди на Худяков и Аракчеев са най- големите, произнасяни за руски офицери в републиката.

Чечения сега е относително спокойна след две големи войни през последните 13 години. Насилието се прехвърли в съседната руска република Дагестан, където за нападенията са обвинявани престъпни банди, ислямисти и милиции, лоялни на правителството.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?