Руски олигарх плаща 120 млн лири за най-скъпата къща във Великобритания

Руски олигарх плаща 120 млн лири за най-скъпата къща във Великобритания

За 120 милиона британски лири или 205,5 милиона долара руският бизнесмен Андрей Гончаренко си е купил най-скъпата къща във Великобритания, намираща се в един от най-престижните райони на Лондон, съобщи в. "Дейли мейл". Според британския таблоид Гончаренко е "сенчест олигарх с офшорни активи".

Къщата се нарича "Хановър лодж" (Hanover Lodge) и се намира в кралския Риджънтс парк (Паркът на регентите).

Това е четвъртата покупка, която Гончаренко прави на лондонския пазар за недвижими имоти. Той притежава още имението "Мейфеър" за 70 милиона, както и две други къщи за 41 и съответно за 15 милиона лири. Гончаренко е собственик на четири имота в Лондон на общата стойност от 250 милиона британски лири или 428 милиона долара.

Източникът на средствата на бизнесмена не е очевиден, той никога не е присъствал в класацията на милионерите на сп."Форбс". За руския бизнесмен обаче това очевидно не е проблем. Той има намерение да изхарчи още 1,2 милиона лири за ремонтни дейности на "Хановър лодж".

До 2013 г. Гончаренко е бил топ мениджър на компанията Газпром инвест Юг. Освен това заедно с баща си държи 83 процента от московската фирма Пламя. Според адвоката на Гончаренко, олигархът е натрупал основната част от парите си още в началото на 90-те години на миналия век със сделки с недвижима собственост и автомобили, а от 2002 г. е работил в Газпром инвест Юг.

Гончаренко е женен за рускиня на име Марина. Тя участва активно на пазара на произведения на изкуствата в Москва и Лондон. Руският олигарх освен това обича да ходи на партитата на руския елит на Лазурния бряг, заради което е наречен "party animal" (нещо като постоянно присъствие на партитата).

През 2012 г. е участвал в благотворителен търг в Кан, организиран от модела Наталия Водянова за подпомагане на деца. Купил си е там картина на 778 000 долара, но половината от парите така и не е превел до днес, макар да обещава да го направи.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?