Руски олигарси държат 34 млрд. паунда в британски офшорни зони

Руски олигарси държат 34 млрд. паунда в британски офшорни зони

Общият обем средства, които руснаци държат в британските офшорни зони - Британските Виржински острови и Каймановите острови – съставляват 34 милиарда паунда (47 млрд. щатски долара), съобщи британският в. "Сънди Таймс", позовавайки се на данни на международната неправителствена организация Global Witness, която се бори срещу корупцията и екологичните престъпления в страни, които изнасят природни ресурси.

Цитираната сума е пет пъти по-голяма от обема на средствата, които руски граждани държат в самата Великобритания, отбелязва "Таймс" по повод обещанието на британския премиер Тереза Мей да а замрази активи и пари на руснаци, в отговор на опита за покушение срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Ето защо депутати от британския парламент, включително от Консервативната партия на Мей, внасят законопроект, който задължава британските отвъдморски територии да разкриват фактическите собственици на активи, пазени под тяхна юрисдикция.

В момента Британските Виржински острови и Каймановите острови са освободени от това изискване, което важи за самата Великобритания.

"Таймс" отбелязва, че 30 млрд. паунда от общо 34-те млрд., съхранявани от руснаци в британските отвъдморски територии, са на Британските Виржински острови.

Като цяло през последното десетилетие през тези територии са минали 110 млрд. паунда, по данни на Global Witness. Това означава, че Великобритания е станала второ по важност направление за руските офшорни инвестиции след Кипър.

Споделяне

Още от Бизнес