Руски опозиционен активист е за втори път в московска болница със симптоми на отравяне

Владимир Кара-Мурза

Изтъкнат руски опозиционен активист е постъпил в болница, след като внезапно се е почувствал зле. Симптомите му приличат на отравяне, каквото е имал преди две години, предаде Асошиейтед прес.

От фондацията "Открита Русия", която се ръководи от пребиваващия в изгнание критик на Кремъл Михаил Ходорковски, съобщиха, че координаторът на фондацията Владимир Кара-Мурза е постъпил в болница, след като се е почувствал зле. Не е била установена причината за неразположението, но медицинските изследвания са показали, че той е погълнал отровна субстанция.

Журналистът Кара-Мурза, който бе близък сътрудник на застреляния опозиционен деец Борис Немцов, се размина със смъртта през май 2015 г., когато изведнъж получи бъбречна недостатъчност. Предвид фаталното отравяне на беглеца Александър Литвиненко и мистериозната смърт на други руски опозиционери, има опасения, че Кара-Мурза е бил умишлено отровен, отбелязва Асошиейтед прес.

Съобщавайки за постъпването на Владимир Кара-Мурза - председател на Фондацията "Борис Немцов" и координатор на "Открита Русия" - в една от московските болници, ТАСС цитира Вадим Прохоров, адвокат на журналиста. Той каза, че клиентът му е бил транспортиран с линейка и по предварителна информация "симптомите са като предишния път".

На 27 май 2015 г. Кара-Мурза също е приет в болница, а на следващия ден е прехвърлен в реанимация, като му е поставена диагноза "отравяне". Установена е и остра бъбречна недостатъчност. През юли с.г. той заминава за лечение в чужбина, а при завръщането си в Русия през декември подава жалба пред следствените органи, че е бил обект на опит за убийство чрез отравяне.

Споделяне

Още от Свят