Руски опозиционен активист се самоуби в Холандия

Александър Долматов

Руски опозиционен активист, който искаше политическо убежище в Холандия, след като участва в протест срещу руския режим, се самоуби в бежански център, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на руско адвокатско сдружение.

Александър Долматов, член на нерегестрираната партия "Другата Русия", "се самоуби в бежански център в Амстердам" тази нощ, съобщи в комюнике сдружението на руските адвокати за човешки права.

Младият мъж получил отказ за политическо убежище в Холандия, но искът му е трябвало да бъде разгледан скоро на втора инстанция, допълва същият източник.

"В момента изясняваме обстоятелствата. Тази афера е тъжна и деликатна", заяви пред агенция Интерфакс лидерът на партията писателят Едуард Лимонов.

Долматов избяга в Русия след като беше задържан при протест на 6 май миналата година, ден преди встъпването в длъжност на президента Владимир Путин.

Той беше освободен, но се страхуваше, че ще бъде арестуван и ще му бъде повдигнато обвинение, след като близо 20 души бяха обвинени, че са участвали в безредици по време на протеста. На 6 май силите на реда първоначално блокираха протеста, след което започнаха да разпръскват протестиращите, седнали на шосето. Тридесетина полицаи и десетки протестиращи бяха ранени.

Домът на Долматов бе претърсен от спецслужители и той е предпочел да напусне страната, след като получи холандска виза.

Според някои източници, цитирани от медиите, Долматов е направил два неуспешни опита за самоубийство от неделя насам.

Преди да напусне Русия, младият мъж е работел като водещ конструктор по проект в държавната военна корпорация "Тактическо ракетно въоръжение".

Споделяне

Още от Свят