Руски опозиционери арестувани по време на митинг

Руски опозиционери арестувани по време на митинг

Руската милиция е задържала в центъра на Санкт Петербург лидера на Съюза на десните сили Никита Белих и опозиционера Борис Немцов, който по-късно е бил освободен, съобщиха световните агенции в неделя.

Двамата са били арестувани докато провеждали неразрешен протестен митинг на около 500 представители на опозиционните партии, известни като Марш на несъгласните. Преди тях бяха задържани няколко десетки съмишленици на опозицията, който минавали от офиса на партията "Яблоко" към Невския проспект. Съобщава се за около 200 задържани.

Белих разказал по телефона пред Интерфакс как бил арестуван внезапно докато отивал към неголяма група активисти на Дворцовия площад. Там имало  журналисти, които го помолили за коментар, който Белих така и не успял да даде, защото се появила милиция, която го хванала за ръцете и краката и го напъхали в арестантски автомобил, където се намирал и по времето на разказа си.

Подобна история разказва и Немцов, който преди време обяви своето намерение да се кандидатира за президентския пост от името на Съюза на десните сили. Той  пък обсъждал с пенсионери и учители повишаването на цените, когато се появили ОМОН-овци,разблъскали хората и го вкарали в автоклетката.

След като бил заведен в милицията,на него обаче не му бил съставен протокол за задържане, а само го снимали и го пуснали  с уверения, че ще гласуват за десните сили.

Планираната за Дворцовия площад протестна акция не получи разрешението на властите, въпреки двуседмичните преговори, които опозиционерите водиха с администрацията. Обяснението на градската управа бе, че в центъра на Санкт Петербург се правят фасадни ремонти, а и трябвало да се ограничи движението на автомобили.

Поддръжниците на "Другата Русия" обаче започнаха шествието си по тротоарите, без никакви плакати. В същото време в петербургската централа на "Яблоко" вече са нахлули отряди със специално предназначение.

Според Белих безредици сред демонстрантите предизвикал провокатор, който също попаднал сред арестуваните.

Ден по-рано руският опозиционер Гари Каспаров бе осъден на пет денонощия арест след участие в неразрешен протест в Москва. Той се намира в главната квартира на московската милиция на ул. "Петровка" 38, предаде Франс прес, цитирайки Олга Михайлова, адвокат на бившия световен шампион по шахмат, който сега оглавява Обединения граждански фронт.

Съратниците на Каспаров от опозиционната коалиция "Другата Русия" до момента заявяваха, че не знаят къде е задържан. Московската милиция заяви за АФП, че "не е оторизирана" да потвърди информацията на адвокат Михайлова.

Споделяне

Още от Свят