Руски писатели отказват да участват в среща с Путин

Борис Акунин

Няколко руски писатели обявиха, че няма да участват в организиран утре форум на руски литератори, в който ще се включи и президентът Владимир Путин, предаде Франс прес в сряда.

Очаква се в срещата да участват над 500 писатели, поети и журналисти, преводачи и преподаватели по литература.

Борис Акунин, известен с историческите си трилъри, превеждани по света и близък до руската опозиция, заяви в блога си, че заради Путин няма да участва в срещата. "Докато в Русия има политически затворници, не мога да седя близо до руския лидер, дори не мога да бъда в една стая с него", написа Акунин.

"С удоволствие ще водя дискусия с Путин за литература, но след като политическите затворници бъдат освободени", заяви Акунин.

"Путин обещаваше скорошна амнистия. Да видим дали тя ще важи и за политическите затворници, задържани, след като участваха на 6 май миналата година в демонстрация срещу режима", продължава писателят. "Да видим дали няма да започне трети процес срещу Михаил Ходорковски. Да видим дали Надежда Толоконникова и Мария Альохина от "Пуси райът" ще бъдат освободени", подчертава Акунин.

Дмитрий Биков, друг известен писател, близък до опозицията, също обяви, че няма да участва в срещата. "Не вярвам, че днес може да има диалога с властта", заяви той пред радиото "Ехото на Москва".

Срещата, наречена Руско литературно събрание, се организира по инициатива на администрацията на Путин, и по-специално на съветника му по въпросите на културата Владимир Толстой, съобщава информационният портал Лента.ру.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?