Руски политолог: Българите наглеят, да им ограничим чартърите

Реакцията на МВнР е най-добрата реклама за изложбата, обявиха от Руското историческо общество

Руски политолог: Българите наглеят, да им ограничим чартърите

"Бих ограничил броя на чартърните полети за България заради държанието им. Това трябва да им подейства отрезвяващо. Българите наглеят заради това, че не им отговаряме. Отговорът трябва да бъде под формата на временно ограничение. Трябва с помощта на подобни изложби да се просветява населението. България е била съюзница на Хитлер и именно това е причината Червената армия да отиде там."


Това заяви пред радио "Говорит Москва" Вадим Трухачьов, доцент от катедрата за чуждестранна регионалистика и външна политика на Руския държавен хуманитарен университет, цитиран от Фокус. Той направи изявлението си в отговор на позицията на българското Министерство на външните работи (МВнР), че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии".

Във вторник българското МВнР излезе с остра позиция на организираната на 9 септември в София от посолството на Русия изложба "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Поводът беше заглавието на една от снимките "Освобождение Болгарии".

Веднага след това посолството на Русия излезе със становище, в което изрази учудване от изявлението на МВнР.

"България много иска да се прояви пред Европейския съюз и НАТО. Православните българи, които пишат на кирилица, трябва да се показват като още по-големи русофоби и от поляците. България в продължение на много години показва черна неблагодарност към руския народ, който ѝ помогна да се освободи от 500-годишно османско владичество. Според мен, близките отношения с България са огромна грешка", каза още Вадим Тухачьов.

"Заявлението на българското МВнР предизвиква известно недоумение, защото то е некоректно спрямо труда на много историци, архивисти и музейни работници, които подготвят изложбата за освобождението на Източна Европа от Червената армия вече от няколко месеца. Тяхната работа е изключително професионална, за разлика от заявлението на българското МВнР. Но, разбира се, аз смятам, че в България малцина мислят като хората, публикували това заявление", коментира Константин Могальовски, член на президиума на Руското историческо общество (РИО) и изпълнителен директор на фонда "История Отечества".

"Мисля, че това заявление на МВнР е най-добрата реклама за тази изложба. Тя ще бъде в Руския културно-информационен център и е трудно да се измисли по-добър начин да се предизвика интерес към нея", добави Могильовски.

"Планираме да открием изложбата на 9 септември и каним всички – български дипломати, професионални историци и просто любители да я посетят. Искам да подчертая, че историческите въпроси се решават в професионална дискусия и ние сме готови да организираме кръгла маса в Русия или България и да поговорим за това, какво се е случило тогава", добави историкът.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество